Kuitumateriaalin kierrätys voi vastedes tehostua

Suomessa on kehitetty konsepti, joka voi helpottaa etenkin paperin ja muun kuitujätteen lajittelua ja kierrätystä.

SimplyOne-niminen tekniikka on tarkoitettu kaikenlaisten kuitupitoisten materiaalien ja erilliskerätyn biomateriaalin puhdistukseen.

Uutuuden takana on tamperelainen PR Pulping Oy, jonka mukaan teknologiaa voivat hyödyntää erityisesti paperi- ja kartonkiteollisuuden yritykset, jotka haluavat parantaa prosessiaan.

”Parhaillaan suunnittelemme pilotin siirtämistä Saksaan kartonkikoneen yhteyteen, jotta asiakas voi tehdä koeajoja omilla tuotteillaan”, kertoo yhtiön hallituksen jäsen Jani Westerlund.

Lisäksi laitteisto sopii jätteenkäsittelylaitosten yhteyteen. Tekniikka erottelee sekajätteestä kuidun lisäksi myös esimerkiksi alumiinin, muovin ja lasin ja biojätteestä muovit.

Yksinkertainen laitteisto

PR Pulpingin laitteisto on yksinkertainen, sillä kaikki tapahtuu yhdessä putkimaisessa astiassa.

Puhdistettava raaka-aine annostellaan jatkuvalla syötöllä prosessin alkupäähän ja sekoitetaan veteen. Kuitupitoiset materiaalit ja biomassa hajoavat, minkä jälkeen ne seulotaan kahdessa vaiheessa pieniaukkoisten seulalevyjen läpi.

Ne partikkelit, jotka eivät pääse seulalevyjen läpi, menevät jatkokäsittelyyn. Erotellut kuidut voidaan käyttää esimerkiksi kartongin valmistukseen ja biomassa biokaasun tuotantoon.

Vettä raskaammat partikkelit laskeutuvat niitä varten tehtyihin romuloukkuihin, joista partikkelit poistetaan puhtaina.

Muovit ja muut epäpuhtaudet johdetaan prosessin loppuvaiheessa pesuriin, jossa ne pestään ja kerätään nousevalla ruuvikuljettimella pois. Sitten ne kuivataan mekaanisesti jatkokäsittelyä varten.

PR Pulping on mukana tutkimusprojektissa, jossa erotellusta kuidusta syntyy mikroselluloosaa. Sen sivutuotteena syntyvästä sokeriliuoksesta voidaan tehdä vaikkapa bioetanolia. Erotettu muovi voidaan puolestaan jalostaa esimerkiksi liikennepolttoaineeksi.

Osoitteessa www.prpulping.com on nähtävänä esittelyvideo laitteiston toiminnasta.

(Kuva PR Pulping) Materiaalin lajittelun kaikki vaiheet tapahtuvat yhdessä putkimaisessa astiassa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia