Kvanttiteknologiaa kaupallistetaan – VTT johtaa eurooppalaista jättiprojektia

Teknologian tutkimuskeskus VTT alkaa vetää eurooppalaista suurhanketta, jonka tavoitteena on parantaa maanosan mikro-, nano- ja kvanttiteknologian infrastruktuuria ja käynnistää kvanttiteknologian pilotointi.

EU rahoittaa 1. maaliskuuta 2023 käynnistyvää Qu-Pilot-nimistä hanketta 19 miljoonalla eurolla.

Hanke pyrkii tarjoamaan yrityksille suoran polun kvanttiteknologian laitteistokomponenttien suunnitteluun, kehittämiseen ja validointiin pilottimittakaavassa. Näin ne pääsevät etenemään nopeammin kohti kaupallisia tuotteita.

VTT:n lisäksi projektiin osallistuu 24 tutkimus- ja kehitysorganisaatiota ja yritystä yhdeksästä eri maasta. Yritykset koekäyttävät palvelut, millä varmistetaan, että kehitystoimet vastaavat niiden tarpeita. Hankkeessa on tarkoitus suunnitella myös lisää käyttötapauksia suuremman yritysjoukon kanssa.

Mukaan mahtuu vielä uusia yhteistyökumppaneita

Qu-Pilot on osa laajempaa kumppanuuden puitesopimusta (Framework Partnership agreement, FPA), jonka EU hyväksyi viime vuonna. Unioni voi myöntää kolme- ja puolivuotiselle hankkeelle myöhemmin vielä toisen rahoituksen, jos tulokset ovat hyviä.

“Euroopan nykyisten infrastruktuurien kehittämiseen investoidaan nyt merkittävä määrä julkisia varoja”, sanoo VTT:n kvanttiohjelmasta vastaava päällikkö Himadri Majumdar, joka koordinoi Qu-Pilot-aloitetta.

Majumdar toivoo hankkeen palvelevan mahdollisimman laajaa yhteisöä.

”Kannustamme kaikkia kvanttiteknologian laitteistoja kehittäviä ja pilottituotannosta kiinnostuneita eurooppalaisia yrityksiä ottamaan yhteyttä ja keskustelemaan yhteistyömahdollisuuksista.”

(Kuva VTT) EU pyrkii uudella hankkeella varmistamaan Euroopan aseman kvanttiteknologian edelläkävijänä.

 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia