Tieteen uusi aikakausi – Suomen kvanttitietokone avataan tutkimukselle

Suomi avaa ensimmäisenä Euroopassa tutkijoiden käyttöön kvanttitietokoneen ja supertietokoneen muodostaman kokonaisuuden.

Kokonaisuus syntyi, kun Suomen ensimmäinen kvanttitietokone Helmi ja supertietokone Lumi yhdistettiin.

Espoossa sijaitseva viisikubittinen Helmi-kvanttikone on VTT:n rakentama, ja Kajaaniin sijoitettua Lumi-tietokonetta isännöi CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy.

Vaikka kvanttitietokoneet voivat olla tietyissä tehtävissä äärimmäisen tehokkaita, ne edellyttävät perinteisempien klassisten tietokoneiden ohjausta. Suomi on yhtenä harvoista maailman maista yhdistänyt kvanttikoneen ja supertietokoneen.

Pilotin jälkeen pääsy myös laajemmalle yleisölle

Lumi ja Helmi yhdistettiin VTT:n, CSC:n ja Aalto-yliopiston yhteistyönä suomalaisen kvanttilaskentainfrastruktuurin FiQCI:n (Finnish Quantum-Computing Infrastructure) puitteissa.

Suomalaisten yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden pilottikäyttäjät pääsevät kvanttitietokoneeseen avoimen haun kautta. Tutkijoille tarjoutuu näin tilaisuus kokeilla, miten kvanttilaskenta soveltuu erilaisiin käyttötarkoituksiin.

”Kvanttitietokoneiden ensimmäinen sukupolvi on erittäin arvokas opetettaessa tutkijoille ja opiskelijoille kvanttialgoritmeja ja -laskentaa sekä niihin liittyviä teknologioita”, sanoo Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä.

Akateemisen pilottivaiheen jälkeen käyttömahdollisuus on tarkoitus ulottaa laajemmalle yleisölle.

”Kvanttitietokoneet ovat monin tavoin outoja ja vieraita, ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten asiakkaamme päätyvät käyttämään niitä”, sanoo CSC:n kvanttistrategi Mikael Johansson.

”Uudelle teknologialle löydetään yleensä käyttöä jollain sellaisella alueella, jota kukaan ei aiemmin edes voinut arvata.”

Vauhdittaa yritysten innovointia

Helmin ja Lumin yhdistäminen viitoittaa tietä tulevaisuuteen, jossa maailman vaikeimpiin ongelmiin pureudutaan kvanttilaskennan ja perinteisen suurteholaskennan yhteistyöllä. Näin voidaan ratkaista ongelmia, joista kvantti- tai supertietokone ei kumpikaan selviäisi yksin.

CSC:n Kajaanin datakeskuksessa toimiva Lumi on Euroopan tehokkain supertietokone. Kuva CSC

Kokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden hybridilaskentaan ja nopeuttaa kvanttialgoritmien ja -ohjelmistojen kehittämistä.

”Kvanttilaskennalla on merkittävää potentiaalia innovoinnin vauhdittamisessa yritysten ja koko yhteiskunnan eduksi”, sanoo tutkimuspäällikkö Pekka Pursula VTT:stä.

VTT jatkaa suurempien ja tehokkaampien kvanttitietokoneiden rakentamista. Valmistuttuaan ne tulevat käyttäjien saataville saman väylän kautta.

Lumi-supertietokonekeskuksen johtaja Pekka Manninen korostaa, että Lumi on nyt maailman tehokkain kvanttikiihdytetty superlaskennan infrastruktuuri ja johtava tekoälyalusta.

”Tämän kautta meillä on kaikki ajurit tulevaisuuden superlaskennalle saumattomasti integroituina ja käyttövalmiina”, Manninen sanoo.

(Kuva VTT) Suomen ensimmäinen kvanttitietokone Helmi toimii VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisessä kansallisessa tutkimusinfrastruktuurissa Micronovassa.

Aiheesta aiemmin:

Suomen ensimmäinen kvanttitietokone on valmis käyttöön

Kvanttien voimin kohti uljasta uutta maailmaa

Kvanttitietokoneen rakentaminen etenee aikataulussa

Vuoden nuori tutkija rakentaa kvanttitietokonetta

Suomeen suunnitteilla ensimmäinen kvanttitietokone

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia