Kvanttitietokoneen rakentaminen etenee aikataulussa

Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen rakentaminen on sujunut suunnitelmien mukaisesti. Projektin ensimmäinen vaihe on nyt noin puolessa välissä.

Rakennushankkeen toteuttajia ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT ja suomalainen kvanttialan startup IQM.

”Työt etenevät aikataulussa ja näillä näkymin projektin ensimmäinen vaihe valmistuu vuoden loppuun mennessä, jolloin meillä on toiminnassa viiden kubitin kvanttitietokone”, kertoo VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

Uusi kvanttimekaniikan laboratorio sijaitsee VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisessä Micronova-tutkimusinfrastruktuurissa Espoon Otaniemessä.

Kvanttitietokoneprojektin ensimmäisessä vaiheessa on valmisteltu tiloja ja infrastruktuuria, joita herkkä teknologia vaatii. Kvanttitietokone ja sen oheislaitteet edellyttävät poikkeuksellista ympäristöä.

Laboratorioon asennetaan parhaillaan erilaisia mekaanisia ja elektronisia laitteita sekä ilmastointijärjestelmä. Jopa työssä käytetyt ruuvit ja tilan sprinklerijärjestelmä on valittu juuri tarkoitustaan varten.

VTT:n kvanttiohjelmasta vastaavan päällikön Himadri Majumdarin mukaan yhteistyö IQM:n kanssa on ollut alusta asti hedelmällistä ja töitä on tehty hyvässä hengessä.

”Myös äskettäin tiloihin saapunut kryostaatti on esimerkki kotimaisesta osaamisesta, sillä sen on toimittanut suomalainen Bluefors, joka toimii projektissamme alihankkijana”, Majumdar kertoo.

(Kuva Henrikki Mäkynen/IQM) Kvanttitietokoneen rakennusprojektiin osallistuvat muiden muassa VTT:n tutkijat Visa Vesterinen (vas.) ja Debopam Datta sekä diplomityöntekijä Lassi Lehtisyrjä.

Aiheesta aiemmin:

Vuoden nuori tutkija rakentaa kvanttitietokonetta

Kvanttien voimin kohti uljasta uutta maailmaa

Vuoden nuoret tutkijayrittäjät rakentavat kvanttikonetta

Suomeen suunnitteilla ensimmäinen kvanttitietokone

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia