Kymmenen miljoonan tutkimuspanos – Fortum satsaa hiilidioksidipohjaisten muovien tuotantoon

Fortum Recycling & Waste alkaa pilotoida hiilidioksidipohjaisten muovien tuotantoa. Jätteenpoltosta syntyvää hiilidioksidia hyödyntävä hanke on laatuaan ensimmäinen maailmassa.

Kymmenen miljoonan euron tutkimuspanos Carbon2x-teknologian kehittämiseen vahvistaa yhtiön asemaa korkealaatuisten hiilidioksidipohjaisten muovien edelläkävijänä.

Fortum julkaisi Carbon2x-konseptinsa keväällä 2022.

Konseptin tavoitteena on kierrättää muutoin kierrätyskelvoton jäte ottamalla talteen sen poltosta syntyvät hiilidioksidipäästöt ja palauttamalla hiilidioksidi materiaalikiertoon muoveina.

Pilotin ykkösvaihe jo takana

Carbon2x-pilotin ensimmäinen vaihe on jo toteutettu Fortumin jätteenpolttolaitoksessa Riihimäellä.

Ykkösvaiheessa otettiin onnistuneesti talteen hiilidioksidia polton savukaasuista ja valmistettiin sitten metaania yhdistämällä hiilidioksidi vetyyn.

Tämä on tärkeä välivaihe matkalla kohti arvokkaampien materiaalien tuotantoa.

”Ensimmäisten testiemme tulokset ovat olleet onnistuneita ja vahvistavat, että jätteenpolton hiilidioksidipäästöjä voidaan käyttää uusien materiaalien valmistuksessa”, kertoo yhtiön Carbon2x-hankejohtaja Tony Rehn.

”Onnistuneiden testien myötä olemme päättäneet tehdä merkittävän investoinnin projektin edistämiseksi. Seuraavassa vaiheessa aiomme valmistaa muovia jätteenpoltosta syntyneestä ja talteen otetusta hiilidioksidista.”

Maailman ensimmäinen käytännön testi

Rehnin tietämän mukaan Fortum on koko maailmassa toimialansa ainoa yritys, joka testaa menetelmää käytännössä,

”Meitä kiinnostaa erityisesti korkealaatuisten muovien valmistaminen esimerkiksi ruoka- ja kosmetiikkapakkauksia, leluja ja kodin elektroniikkaa varten”, hankejohtaja kertoo.

Pilotti toteutetaan Fortumin Riihimäen laitoksessa teollisen tason konteissa, joissa on kaikki vaadittava teknologia ja tarvikkeet.

Koska menetelmä on uusi, suurimman osan yhtiön tutkimus- ja kehitystyöstä on muodostanut tarvittavan laboratorion ja pilotointilaitteiston innovointi ja suunnittelu.

Kestävä tapa tuottaa kestävää muovia

Euroopassa syntyy vuosittain lähes 100 miljoonaa tonnia kierrätykseen kelpaamatonta jätettä, josta tuotetaan energiaa.

”Jätteenpoltto on tärkeä osa jätehuoltoa, mutta siitä aiheutuu myös päästöjä. Me uskomme, että myös päästöt voi ja pitää muuntaa uusiksi raaka-aineiksi”, sanoo Timo Piispa, Fortumin Circular Solutions -liiketoimintayksikön johtaja.

Carbon2x-konseptin käyttöönotto laajassa mitassa tarkoittaisi hänen mukaansa sitä, että 90 prosenttia jätteenpolton hiilipäästöistä voitaisiin hyödyntää uusina tuotteina.

Suomen lisäksi Fortumilla on polttolaitoksia Tanskassa ja Ruotsissa ja rakenteilla Isossa-Britanniassa. Carbon2x-teknologiaa voidaan mahdollisesti hyödyntää myös näissä laitoksissa.

Yhtiö pyrkii teollisen mitan tuotantokapasiteettiin ennen vuosikymmenen loppua. Nyt alkavan parivuotisen pilotointivaiheen ensimmäisten muovinäytteiden on määrä valmistua kesällä 2024.

(Kuva Fortum) Muovia hiilidioksidipäästöistä. Testikontit ovat jo valmiina historiallisen hankkeen käynnistykseen.

Aiheesta aiemmin:

Fortumin pilotti onnistui – jätteenpolton hiilipäästöt muuttuvat fossiilittomaksi muoviksi

Fortum aikoo kierrättää jätteenpolton hiilipäästöt uusiksi materiaaleiksi


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia