Fortumin pilotti onnistui – jätteenpolton hiilipäästöt muuttuvat fossiilittomaksi muoviksi

Energiayhtiö Fortum on vienyt onnistuneesti päätökseen pilottihankkeen, jossa Riihimäen jätteenpolttolaitoksen hiilidioksidipäästöistä syntyi metaania. Seuraava vaihe on  hiilidioksidipohjaisten muovien tuotanto.

CCU-pilotin myötä Fortumista tuli yksi maailman ensimmäisistä yrityksistä, joka on onnistuneesti saanut otettua talteen omia hiilidioksidipäästöjään ja valmistanut niistä metaania.

Suomalaisyhtiö kertoo olevansa nyt askeleen lähempänä koko jätteenpolttosektorin mullistamista.

”Hiilidioksidin talteenoton liittäminen jätteenpolton yhteyteen ja sitä kautta päästöjen muuntaminen muoveiksi auttaa vähentämään riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista, parantamaan Euroopan omavaraisuutta sekä eliminoimaan jätteenpolton hiilidioksidipäästöjä”, sanoo Fortumin Carbon2x-hankejohtaja Tony Rehn.

”Nyt alkavassa kehitysvaiheessa tavoitteena on löytää oikea teknologia talteenotetun hiilidioksidin muuttamiseksi muoviksi.”

Yhtiö rakentaa seuraavaksi Riihimäen laitosalueelleen tutkimuslaboratorion, joka on määrä ottaa käyttöön kuluvan vuoden lopulla.

”Merikonttiin rakennettu, siirrettävä laboratorio hyödyntää uusinta teknologiaa, jonka avulla voimme testata erilaisia tuotantomenetelmiä hiilidioksidipäästöjemme muuttamiseksi muoviksi”, Rehn kertoo.

Kohti teollisen mitan pilottilaitosta

Rehnin mukaan yhtiö on jo käynnistänyt hiilidioksidipohjaisten muovien tutkimuksen.

”Hiilidioksidipohjaisilla muoveilla on monia eri käyttökohteita. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi elintarvikepakkauksissa, tekstiileissä ja kosmetiikassa”, hän kuvailee.

Riihimäen laitoksen lisäksi Fortumilla on jätteenpolttolaitoksia Tanskassa ja Ruotsissa ja uusi laitos rakenteilla Isossa-Britanniassa. Yhtiö ennakoi CCU-teknologioiden ja ratkaisujen pilotoimista myös näissä laitoksissa.

Fortum valmistelee nyt mahdollista teollisen mittakaavan pilottilaitosta, joka voi käynnistyä viiden  vuoden kuluessa.

(Kuva Fortum) Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan tavoitteena on parantaa jätevirtojen materiaalikiertoa uuden sukupolven kiertotalousratkaisujen avulla. Riihimäellä hiilipäästöistä syntyy jatkossa erikoismuoveja.

Aiheesta aiemmin:

Fortum aikoo kierrättää jätteenpolton hiilipäästöt uusiksi materiaaleiksi


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia