Lahdessa tehdään pian ksylitolia kauran kuoresta

Suuri suomalaiskeksintö ksylitoli palaa pian juurilleen, kun sitä alkaa jälleen tehdä kotimainen yritys.

Ksylitolin tuotantolaitosta rakentaa parhaillaan elintarvikeyhtiö Fazer. Lahteen sijoittuva tehdas käynnistyy syksyllä 2020. Investoinnin arvo on 40 miljoonaa euroa.

Uusi laitos nousee samalle tontille, jolla toimivat jo Fazer Mylly ja Lahden leipomo.

Tuleva tehdas hyödyntää ksylitolin raaka-aineena kauramyllyn sivuvirtaa, kauran kuoria. Tätä nykyä suurin osa kauran kuorista päätyy eläinten rehuksi tai energiantuotantoon.

Fazerin mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Suomalaisyhtiö hyödyntää ksylitolin valmistuksessa uutta, patentoitua teknologiaa.

Ehkäisee kariesta ja korvatulehduksia

Ksylitoli on makeutusaine, joka valmistetaan ksyloosista. Ksyloosia esiintyy useissa kasveissa, muun muassa koivussa, minkä vuoksi ksylitolia nimitetään myös koivusokeriksi.

Ksylitoli nousi kiinnostuksen kohteeksi 1970-luvun alussa. Turun yliopiston tutkijat havaitsivat tuolloin, että ksylitoli vaikuttaa syljen kemialliseen koostumukseen ja ehkäisee sitä kautta hampaiden reikiintymistä.

Sittemmin on todettu, että ksylitoli hillitsee myös korvatulehduksia.

Tutkimustyön myötä Suomen Sokeri kehitti ksylitolin teollisen valmistusmenetelmän. Ensimmäinen ksylitolituote oli vuonna 1975 markkinoille tullut ksylitolipurukumi.

Fazer käyttää ksylitolia purukumi- ja muissa makeistuotteissaan, mutta elintarvikeyritysten lisäksi ksylitolia hyödyntävät myös esimerkiksi kosmetiikka- ja lääketeollisuus.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia