Lahtelaiset kunnostautuivat – ympäristökaupungin hiilijalanjälki kuntavertailun pienin

Valtakunnalliseen Kulma-hankkeeseen osallistuneista kunnista pienin hiilijalanjälki on Lahdella. Euroopan vuoden 2021 ympäristöpääkaupungin hiilijälki on kutistunut sitten edellisen mittauksen.

Luonnonvarakeskuksen ja Sitowise Oy:n toteuttamassa Kulma-hankkeessa laskettiin asukkaiden hiilijalanjälki eli kulutusperusteiset kasvihuonekaasupäästöt vuodelta 2022.

Lahtelaisilla oli vertailujoukon pienimmät päästöt kaikilla sektoreilla lukuun ottamatta ruoan päästöjä, joiden osalta päijäthämäläiskaupunki sijoittui kakkoseksi.

Lahden lisäksi hankkeeseen osallistui 19 muuta kuntaa.

Mittausten mukaan lahtelaisten kulutuspäästöt ovat nyt vähäisemmät kuin vuonna 2020. Erityisesti on kutistunut energia- ja rakentamissektorin hiilijälki.

Kulutuksen päästöjen vähentämisessä suuri potentiaali

Kulutuksen hiilijalanjälki koostuu energiankulutuksesta, rakentamisesta, liikkumisesta, ruoasta sekä tavaroiden ja palveluiden hankinnasta.

Laskentaa varten kehitettyä mallia tarkennettiin entisestään, kun rakentamissektoriin sisällytettiin muun muassa uusien katujen ja teiden sekä siltojen rakentamisesta aiheutuvat päästöt.

Laskennassa tarkasteltiin myös mökkeilyn ja mökkeilijöiden vaikutuksia kulutuksen päästöihin.

Lahden hiilijalanjälki oli vuonna 2022 yhteensä 7,17 hiilidioksidiekvivalenttitonnia asukasta kohden. Vuoden 2020 luku oli 7,83.

Kulutuksen päästöjen vähentämisessä on paljon potentiaalia, mutta se edellyttää myös käyttäytymisen muutosta. Kunnat voivat tukea asukkaitaan ilmaston kannalta kestävissä valinnoissa satsaamalla esimerkiksi julkiseen liikenteeseen, kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen, kestävään ruokailuun ja vähäpäästöiseen kaukolämpöön.

(Kuva Visit Lahti/Petri Koivisto) Lahti on noin 120 000 asukkaan kaupunki, jonka rantaraitti ja matkustajasatama ovat kesäaikaan vilkkaassa käytössä.

Lue myös:

Ympäristöpääkaupungin kemistit kesyttävät muovinkin

Suomalaiskuntien ilmastopäästöt edelleen laskussa


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia