Lapsen anemia voi olla merkki keliakiasta

Lapsen anemia ja raudanpuute voivat kieliä siitä, että hänellä on keliakia tai muu suolistosairaus.

Tämä käy ilmi Tampereen yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta.

Väitöksen mukaan anemiasta kärsivien lasten tähystystutkimus paljasti yleisimmin keliakian tai muun tulehduksellisen suolistosairauden.

Erityisen todennäköistä diagnoosin saaminen oli, kun anemia esiintyi näihin sairauksiin viittaavien laboratoriolöydösten tai oireiden kanssa.

”Löydökset alleviivaavat anemian merkitystä hälytysmerkkinä, jonka yhteydessä lisätutkimukset ovat paikallaan”, sanoo väittelijä Marleena Repo.

Samalla hän tähdentää, että lapsilla, joilla ei ollut muita oireita tai laboratoriopoikkeavuuksia, suolistosairauden löytyminen oli hyvin harvinaista.

Lasten anemia ja raudanpuute voivat aiheuttaa paitsi väsymystä ja suorituskyvyn heikentymistä myös pitkäaikaisia häiriöitä tiedonkäsittelyn ja puolustusjärjestelmän kehitykseen.

Gluteeniton ruokavalio erittäin tärkeä

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa.

Keliaakikoilla esiintyy usein myös laboratoriopoikkeavuuksia ja muita kuin suolisto-oireita, joista anemia on yleisimpiä.

Repo havaitsi väitöstyössään myös, että anemia liittyy suomalaisilla lapsipotilailla hankalampaan taudinkuvaan eli korkeampiin vasta-ainetasoihin, vaikeampiin oireisiin ja vakavampaan suolinukkavaurioon.

Lisäksi selvisi, että kaikilla lapsilla hemoglobiinitasot eivät korjaantuneet vuoden gluteenittoman ruokavalion aikana.

”Tulokset korostavat keliakian ainoan hoidon, gluteenittoman ruokavalion, varhaisen aloittamisen tärkeyttä ja anemiasta kärsivien potilaiden tarkan seurannan tarvetta”, Repo sanoo.

Marleena Revon väitöskirja Anaemia and Iron Deficiency in Paediatric Gastrointestinal Diseases: A Focus on Coeliac Disease tarkastetaan Tampereen yliopistossa 11.6.2021.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia