Lentävä analysaattori tutkii puun terveyden

Suomen metsien yläpuolella saattaa tulevaisuudessa lennellä miehittämättömien minilennokkien armeija, joka mittaa ja analysoi puiden terveyttä.

Droonianalysaattoreita alkavat kehittää Maanmittauslaitos ja Jyväskylän yliopisto, joiden tutkimushanke starttaa tammikuussa 2020.

Kolmivuotista hanketta rahoittaa Suomen Akatemia.

Robottilennokit kykenevät kantamaan varsin painavaa kuormaa, muun muassa sensoriteknologiaa, jonka avulla ne voivat havainnoida ympäristöään.

Uudessa hankkeessa on määrä saada aikaan puuanalysaattori, joka pohjaa hyperspektriantureihin, matemaattiseen mallintamiseen ja koneoppimiseen.

Metsien seurannan tarve kasvaa

Valon eri aallonpituuksia mittaavaa hyperspektriteknologiaa on jo aiemmin käytetty esimerkiksi metsien kirjanpainajatuhojen kartoituksessa.

Kirjanpainajat ovat kaarnakuoriaisia, jotka kiusaavat etenkin kuusimetsiä ja voivat saada niissä aikaan pahaa jälkeä.

Maataloudessa hyperspektritekniikkaa on hyödynnetty säilönurmen määrän ja sulavuuden arvioinnissa sekä lannoitustarpeen määrittämisessä.

Tutkijoiden mukaan jatkuvan seurannan tarve kasvaa pohjoisissa metsissä sitä mukaa kuin ilmastonmuutos etenee, sillä lämpenevä ilmasto tuo mukanaan lisää kasvitauteja ja tuhohyönteisiä.

(Kuva: Maanmittauslaitos) Autonomisesti liikkuvasta droonista toivotaan tehokasta työkalua metsien monitorointiin.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia