Ligniinipohjainen hartsi tekee lasivillasta aiempaa kestävämmän eristysmateriaalin

Euroopan johtaviin kuuluva lasi- ja mineraalivillavalmistaja Ursa alkaa valmistaa lasivillaa, jonka sideaineena käytetään fossiiliperäisten synteettisten hartsien sijaan ligniinipohjaista hartsia.

Raaka-aineen biohartsiin toimittaa UPM Biochemicals, jonka ligniinihartsiteknologiaan uutuus perustuu.

”Teimme pitkäaikaista tutkimusta UPM Biochemicalsin kanssa arvioidaksemme, onko synteettisten hartsien korvaaminen uudella biopohjaisella sideaineella toteuttamiskelpoinen idea”, taustoittaa Ursa-Adrian toimitusjohtaja Wolfgang Marka.

Ursa ja UPM ovat yhdessä kehittäneet ligniinisideaineen koostumusta niin, että uuden rakennuseristemateriaalin fysikaaliset ominaisuudet ja ajettavuus tuotantolinjoilla on saatu optimaalisiksi.

”Olemme todella iloisia saavuttaessamme tämän virstanpylvään yhdessä Ursan kanssa, sillä kyseessä on mahdollisesti mullistava innovaatio eristysmateriaaliteollisuudelle yleensä ja suuri saavutus Ursalle, jonka pitkäaikainen visio on toimia ympäristöystävällisesti ja pienentää tuotteidensa hiilijalanjälkeä”, sanoo UPM Biochemicalsin myynti- ja markkinointijohtaja Christian Hübsch.

Ligniini on luontainen polymeeri, jota on puussa ja muissa kasveissa. UPM Biochemicalsin ligniinituotetta hyödynnetään raaka-aineena monissa teollisissa sovelluksissa, erityisesti fenolihartseissa.

UPM rakentaa Saksan Leunaan maailman ensimmäistä teollisen mitan biojalostamoa, joka tuottaa puupohjaisia uuden sukupolven biokemikaaleja. Vuoden loppuun mennessä käynnistyvän jalostamon tuotantotavoite on 220 000 tonnia vuodessa.

(Kuva Pixabay) Biopohjainen sideaine pienentää rakennuseristeenä käytettävän lasivillan hiilijälkeä. Kuvituskuva.

Lue myös:

UPM Biochemicalsilta uusiutuvia funktionaalisia täyteaineita kumi- ja muovisovelluksiin

UPM valmistamaan biopohjaista pullomateriaalia Coca-Colalle

Robotit tulostavat UPM:n uusia biomateriaaleja


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia