Lopen kiertotalouslaitos vauhtiin – vanhat renkaat jalostuvat korkealaatuiseksi uusioraaka-aineeksi

Suomen Rengaskierrätys Oy:n kauan odotetun uuden laitoksen avajaisia juhlittiin Lopella Silmänkannon teollisuusalueella 11. toukokuuta 2023.

Uuden sukupolven kiertotalouslaitos ryhtyy nyt jalostamaan käytöstä poistuneista renkaista uusioraaka-ainetta kumi- ja muoviteollisuudelle täydellä teholla.

”Tämä on hieno hetki. Jo pitkään olemme ajatelleet, että renkaaseen sidottuja luonnonvaroja on kyettävä hyödyntämään entistä kauemmin ja entistä paremmin. Nyt olemme sen äärellä”, sanoo Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen.

Uusioraaka-aineella voidaan korvata jopa 50 prosenttia valmiin kumi- tai muovituotteen materiaalista. Kun alkutuotantoon tarvittavan energian ja kuljetusten osuus pienenee, myös tuotteiden ympäristöjalanjälki kutistuu merkittävästi.

”Ensimmäiset asiakastilaukset ovat nyt tuotannossa”, Tuominen kertoo.

”Tämä on hyvä hetki tutkia, miten omassa yrityksessä voitaisiin muovia korvata kotimaisella uusioraaka-aineella. Alussa siitä saa kilpailuhyötyä, mutta jonkun ajan päästä sen käyttö on jo välttämätöntä.”

Käsittelee kolmanneksen kaikista renkaista

Lopen laitos kykenee alkuvaiheessa käsittelemään noin 20 000 tonnia rengasta vuodessa. Määrä vastaa kolmasosaa kaikista Suomessa käytöstä poistuvista renkaista.

Kumin käsittelyn sivuvirtoina laitoksessa saadaan talteen ja uusiokäyttöön myös renkaan tukirakenteiden metallit ja kuidut.

Suomen Rengaskierrätys Oy on voittoa tavoittelematon tuottajayhteisö, joka vastaa renkaiden valmistajien ja maahantuojien puolesta lakisääteisestä tuottajavastuusta eli renkaiden keräämisestä, kierrättämisestä ja hyötykäytöstä.

Yhtiöllä on ympäri maata 3 450 keräyspistettä, joihin kuluttajat voivat palauttaa vanhat renkaansa. Viime vuonna renkaita saatiin talteen yli 64 000 tonnia.

(Kuva Suomen Rengaskierrätys) Lopen uusi kiertotalouslaitos työllistää alkuvaiheessa kymmenkunta henkeä.

Aiheesta aiemmin:

Suomen Rengaskierrätyksen uusi laitos pian koekäyttövaiheessa

Uusi laitos kierrättää renkaat fiksummin

Renkaat kiertävät mallikkaasti – miljoonan tonnin raja rikki


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia