Luke ja Biocode helpottavat elintarvikealan päästölaskentaa – työkalu kertoo tuotteen hiilijäljen

Luonnonvarakeskus ja Biocode Oy ovat solmineet strategisen kumppanuuden tarjotakseen ruokaketjun toimijoille digitaalisten elinkaariarviointien (LCA) ja päästölaskennan palvelua.

Kaksikon yhteistyön tavoitteena on helpottaa vähäpäästöisemmän ruoan tuotantoa ja mahdollistaa sekä harmonisoitu että räätälöity tuotteiden elinkaariarviointi.

Niin kotimaisille kuin kansainvälisille elintarvikealan yrityksille tarkoitetussa palvelussa koko tuotantoketjun tulokset voidaan tuottaa ketjuttamalla eli laskemalla yhteen yksittäisten toimijoiden tuottamat tulokset ketjun eri vaiheista.

Luonnonvarakeskus (Luke) vastaa palvelun laskentamalleista ja Biocode digitaalisesta ratkaisusta.

Tutkimustietoa kaikkien käyttöön

Biocoden toimitusjohtajan Ernesto Hartikaisen mukaan jatkuvan ympäristövaikutusten hallinnan tulee olla helppoa, jotta voidaan sekä avata mahdollisuuksia uusille kestävämmille tuotteille ja liiketoiminnoille että vastata yritysten kasvaviin vastuullisuuden raportointitarpeisiin.

”Yhdistämällä voimamme Luken kanssa pystymme entistä paremmin palvelemaan biotaloussektorin asiakkaita ja rakentamaan yhdessä kestävämpää yhteiskuntaa”, Hartikainen sanoo.

Lukella on yli 20 vuoden kokemus ruoka- ja maataloustuotteiden elinkaariarvioinnista ja siihen liittyvästä menetelmäkehityksestä.

”Laskentamallien tarjoaminen yritysten käyttöön on meille tapa viedä tutkimusta käyttöön ja sinne missä sitä todella tarvitaan”, sanoo Luken tutkija Kirsi Usva.

Biocode sai alkunsa maatalousalan toimijoiden halusta pienentää ruoantuotannon hiilijalanjälkeä. Yhtiö on kehittänyt digitaalista ympäristövaikutusten arvioinnin ja raportoinnin alustaa vuodesta 2018.

(Kuva Biocode) Biocoden helppokäyttöinen laskuri mittaa ruokatuotteen hiilijäljen pellolta kaupan hyllylle asti.

Lue myös:

Hiiliviljely pienentää maatalouden päästöjä nopeasti – hyvänä esimerkkinä ohra


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia