Hiiliviljely pienentää maatalouden päästöjä nopeasti – hyvänä esimerkkinä ohra

Hiiliviljelymenetelmien avulla voidaan kumota suurin osa ohran viljelyyn liittyvistä päästöistä. Asian osoittaa Biocoden tuore analyysi.

Analyysissa selvisi, että ohran viljely kivennäismaalla aiheuttaa lohkolta vapautuvia fossiilisia päästöjä noin 1 800 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia hehtaaria kohti vuodessa.

Päästöistä noin 60 prosenttia johtuu suorista ja epäsuorista dityppioksidipäästöistä, joiden osuus on noin 1 077 kiloa.

Pelkkä kyntötapojen muuttaminen suorakylvöksi nostaa maaperän vuosittaisen hiilensidonnan 1 160 kiloksi hiilidioksidiekvivalenttia hehtaarilla, mikä riittää kumoamaan dityppioksidin päästöt kokonaan.

Kun lisätään hiilisyötteitä, kuten kerääjä- ja suojakasvien käyttöä, nurmien ja typensitojakasvien ottamista viljelykiertoon sekä viherlannoitusta, viljelijät voivat sitoa maaperään 1 421 kiloa hiilidioksidiekvivalenttia hehtaaria kohden vuodessa..

Kun viljelijä toteuttaa kaikki analyysin kattamat hiiliviljelytoimenpiteet eli suorakylvön, suuren kasviperäisen hiilisyötteen ja karjanlannan säännöllisen käytön lannoituksessa, luku kohoaa yli 7 300 kiloon. Tämä on neljä kertaa enemmän kuin kivennäismaapellon fossiilisten päästöjen kokonaismäärä.

Pohjana tietokannat ja viralliset tilastot

Biocode Oy hyödynsi tutkimuksessaan maatalouden neuvonta- ja kehitysorganisaation ProAgrian lohkotietokanta-aineistoa, jonka avulla se laski ohran sato- ja tuotantopanostietoja.

Polttoaineen kulutus arvioitiin keskiarvoisten kulutusten perusteella. Eri viljelytuotantopanosten päästökertoimet perustuvat tarkkoihin tietokantoihin ja virallisiin tilastoihin.

Analyysia varten muodostettiin lähtötilanne ja kolme skenaariota, jotka koskivat maanviljelyn käytäntöjen muutoksia.

Skenaarioita verrattiin tilanteeseen, jossa pelto kynnettiin, ohra kasvatettiin monokulttuurisesti, kasvintähteet jätettiin pellolle eikä kerääjäkasveja tai karjan lantaa käytetty. Hiiliviljelytoimenpiteitä lisättiin skenaarioihin yksi kerrallaan.

Ensimmäisessä skenaariossa siirryttiin kynnöstä suorakylvöön.

Toisessa skenaariossa kasvien hiilisyötettä kasvatettiin erilaisten kasvitoimenpiteiden avulla.

Kolmannessa skenaariossa yhdistettiin suorakylvö ja lisätty hiilisyöte. Tämä skenaario hyödynsi molempia hiiliviljelyn toimenpiteitä.

Biocode on kehittänyt hiilijalanjälkilaskurin, joka on tarkoitettu viljelijöille ja tuottajille, ruokabrändeille ja elintarviketuotteille.

(Kuva Isak Engström) Ohran ja muiden tuotantokasvien kasvatus hiiliviljelyn periaatteilla sekä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä että parantaa maaperän hedelmällisyyttä ja kestävyyttä.

Aiheesta aiemmin:

Uusi työkalu näyttää peltojen hiilivarastojen kehityksen

Uusi palvelu kertoo reaaliajassa, kuinka pelto sitoo hiiltä

Tuore opas kertoo hiiliviljelyn perusteista

Suomalaisista pelloista tehdään hiilinieluja


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia