Lupaava turkulaislöytö – keuhkosyöpään kehitettävä uusi lääke tepsii myös pahanlaatuiseen ihosyöpään

Melanooman ja keuhkosyövän hoitoon kehitteillä oleva uusi lääkeaine plixorafenibi estää myös okasolusyövän etenemistä.

Plixorafenibin uusi, yllättävä toimintamekanismi löytyi Turun yliopiston professorien Jyrki Heinon ja Veli-Matti Kähärin johtamassa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että lääkeaine suitsii samanaikaisesti usean okasolusyövässä keskeisen viestireitin aktiivisuutta.

Havainto todistaa, että yhdellä lääkeaineella on mahdollista estää usean syöpää edistävän proteiinin tai yliaktiivisen viestireitin toiminta ja siten jarruttaa tautia.

”Tutkimuksemme tulokset osoittavat, että plixorafenibi on erittäin lupaava kandidaatti kliinisiin kokeisiin paikallisesti levinneen tai etäpesäkkeitä lähettäneen ihon okasolusyövän  hoidossa”, Veli-Matti Kähäri sanoo.

Lisäksi tutkimus näytti, että jo kliinisiin eli ihmiskokeisiin asti päässeillä lääkeaineilla saattaa olla ominaisuuksia, joiden ansiosta niitä voidaan hyödyntää ennakoitua laajemmin.

Kun lääkkeen turvallisuus on jo varmistettu, se saadaan potilaiden käyttöön nopeammin.

Tulokset julkaisi tiedelehti Oncogene.

Uusi mekanismi selvisi kokeellisessa mallissa

Tutkimusartikkelin pääkirjoittaja, erikoistutkija Elina Siljamäki käytti työssään kolmiulotteisia soluviljelymalleja, jotka jäljittelivät okasolusyöpäkasvaimia.

”Aikaisemmissa tutkimuksissamme olimme havainneet, että kaksi solun viestiproteiinia, transformoiva kasvutekijä-beeta (TGF-β) ja Ras-proto-onkogeeni, ovat keskeisessä asemassa okasolusyövän etenemisessä”, Siljamäki kertoo.

”Tässä työssä osoitimme, että plixorafenibi, joka kehitettiin Ras:n säätelemän viestireitin salpaajaksi, esti myös TGF-β -reitin aktivoitumisen ja ihmisperäisten okasolusyöpäsolujen kasvun hiirimallissa.”

Syöpäsoluissa on mutaatioita, joiden vuoksi ne jakautuvat terveitä soluja nopeammin. Solujen kiihtyneen kasvun saa aikaan useiden viestireittien samanaikainen aktivoituminen.

Monet nykyisistä lääkeaineista on kehitetty vain yhden mutaation tai viestireitin salpaamiseen, vaikka useamman reitin estäminen voisi olla tehokkaampi tapa hidastaa syövän etenemistä.

Huonoennusteiseen tautiin ei tällä hetkellä ole lääkettä

Okasolusyöpä eli ihon levyepiteelisyöpä on pahanlaatuinen ja yleisin etäpesäkkeitä lähettävä ihosyöpä.

Levinneen okasolusyövän ennuste on huono, sillä siihen ei toistaiseksi ole olemassa toimivaa hoitokeinoa.

Jatkuvasti yleistyvään okasolusyöpään sairastuu vuosittain yli 2 100 suomalaista.

(Kuva Pixabay) Yksi lääke moneen syöpään, siinä tutkijoiden tulevaisuuden tavoite.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia