Lupaavia yhdisteitä aivoinfarktin hoitoon

Interleukiini 13 ja bentso[b]tiatsiinijohdannainen ada-409-052 ovat lupaavia yhdisteitä aivoinfarktin hoitoon.

Tämä käy ilmi Itä-Suomen yliopistossa tehdystä väitöstyöstä.

Väittelijä Meike Keuters testasi tutkimuksessaan aivoinfarktihoitona myös kolmatta yhdistettä eli lääkettä, jonka Euroopan lääkevirasto on jo hyväksynyt käyttöön muissa hermoston rappeumasairauksissa.

Kaikki kolme ainetta vähensivät vaurion laajuutta useissa aivoinfarktin hiirimalleissa.

Lisäksi aivoinfarktin kärsineet hiiret, joille yhdisteitä annettiin, pärjäsivät sensomotorisia kykyjä mittaavissa kokeissa verrokkeja paremmin.

Lääkekandidaattien positiiviset vaikutukset näkyivät myös solumalleissa, joissa testattiin hapetusstressiä ja tulehdusvastetta.

Mallit osoittivat, että tulehdus väheni, immuunipuolustuksen solujen muuntuminen tulehdusta lievittävään muotoon lisääntyi, ja solujen hengissä selviytyminen parani.

Nykyisten rinnalle tarvitaan uusia lääkkeitä

Aivoinfarkti on yleisin aivoverenkierron häiriö. Se aiheuttaa usein mittavaa solutuhoa ja voi johtaa pitkäaikaiseen vammaan tai kuolemaan.

Nykyisin aivoinfarktia hoidetaan verihyytymiä liuottavalla lääkkeellä, poistamalla hyytymä leikkauksella tai näiden yhdistelmällä.

Menetelmät eivät kuitenkaan sovi kaikille potilaille. Niiden käyttöä ja tehokkuutta rajoittavat verenkiertohäiriön syntymisestä kulunut aika, tukoksen laajuus ja monet taustatekijät.

Aivoverenkierron häiriöiden aiheuttamiin vaurioihin tarvitaan siksi kipeästi uusia hoitomuotoja.

M.Sc. Meike Keutersin väitöskirja Developing and testing novel treatment strategies in mouse models of cerebrovascular accidents tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 26. maaliskuuta 2021.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia