Metallinjalostus pyrkii kohti hiilineutraaliutta

Suomessa on käynnistetty mittava tutkimushanke, jonka tavoitteena on rakentaa teknologioita metallien tuotannon hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen.

Kolmivuotisen Towards Carbon Neutral Metals (Tocanem) -hankkeen toteuttavat johtavat metallinjalostusteollisuuden toimijat yhdessä tutkimusorganisaatioiden kanssa.

Business Finlandin osarahoittaman hankkeen kokonaisarvo on 18 miljoonaa euroa.

Metallinjalostuksella on valmistavan teollisuuden aloista suurin hiilidioksidin vähennyspotentiaali.

Sähkön ja vedyn osaamista kehitetään

Tocanem-hanke pyrkii vakiinnuttamaan Suomen aseman prosessi-innovaatioiden ja tuotantoteknologioiden edelläkävijänä. Se haluaa myös vahvistaa sähkön ja vedyn hyödyntämistä metallien valmistuksessa.

Hankkeessa kehitettävien uusien prosessien pilotoinnista vastaavat Boliden Harjavalta, Boliden Kokkola, Freeport Cobalt, Fortum, Metso Outotec ja Outokumpu.

Alan pk-yrityksistä projektissa ovat mukana Kivisampo, Owatec ja Sapotech. Lisäksi hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat Metsä Group, Ovako ja SSAB.

Outokummun vastuullisuusjohtajan Juha Erkkilän mukaan hanke tukee perustutkimusta, jota yhtiö tarvitsee päästövähennysteknologioidensa kehittämiseen.

”Yhteistyössä hankkeen muiden osallistujien kanssa saamme käyttöömme parhaat tutkimusresurssit ja nykyistä osaamistamme vahvistavia ja täydentäviä teknologioita”, Erkkilä sanoo.

Outokumpu pyrkii saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä. Yhtiön lyhyen aikavälin tavoite on kutistaa hiilidioksidipäästöjään 20 prosenttia vuoteen 2023 mennessä.

Oulun yliopisto koordinoi

Konsortioon kuuluvat tutkimusorganisaatiot ovat Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, VTT ja Åbo Akademi.

Hanketta koordinoi Oulun yliopisto, ja sen vastuullisena johtajana toimii professori Timo Fabritius.

“Hanke vie suomalaista metalliteollisuutta merkittävästi kohti Suomen asettamia hiilineutraaliustavoitteita ja edistää metallinvalmistuksen ekosysteemin strategista uudistumista”, Fabritius linjaa.

(Kuva Outokumpu Oyj) Outokummun kylmävalssattua ruostumatonta terästä. 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia