Koelaitos valmistaisi ligniinituotetta noin kaksi tonnia päivässä. Metsä Group arvioi tekevänsä investointipäätöksen laitoksen rakentamisesta tämän vuoden aikana.
Laitoksen suunnittelu tapahtuu yhteistyössä sellu- ja paperiteollisuuden järjestelmä- ja laitetoimittajan Andritz Oy:n kanssa.
Koelaitoksessa syntyvää ligniinituotetta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi biopohjaisena betonin ja kipsin tehonotkistimena rakennusteollisuudessa. Tuotteen soveltuvuutta loppukäyttöön kehittää hankkeessa johtava kemianyritys Dow.
”On tärkeää, että kehitämme aktiivisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja vaihtoehtoja korvaamaan fossiilisia materiaaleja ja raaka-aineita”, sanoo Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.
”Se vahvistaa biotuotetehdaskonseptiamme, jonka tavoitteena on hyödyntää kaikki sellutuotannon sivuvirrat mahdollisimman korkean lisäarvon tuotteiksi.”
Selluprosessissa muodostuva ligniini on perinteisesti poltettu bioenergiaksi. Ligniiniä voidaan kuitenkin jalostaa muihinkin käyttökohteisiin.
EU-hankkeesta hyviä kokemuksia
Jalostetun ligniinin valmistus ja soveltuvuus muun muassa betoninvalmistukseen on osoitettu pilottimitassa nelivuotisessa EU-hankkeessa.
Jatkuvatoimisessa, biotuotetehtaaseen integroidussa koelaitoksessa on tarkoitus arvioida teknologian ja tuotteen teknis-taloudellista kannattavuutta.
Andritz Oy:n toimitusjohtajan Kari Tuomisen mukaan LigniOx-teknologian kehitys on erinomainen käytännön esimerkikki yhtiön Circle To Zero -hankkeesta, jonka tavoitteena on minimoida tehtaiden sivuvirrat ja hyödyntää niitä paremmin.
”LigniOx -teknologiaa on kehitetty tiiviissä yhteistyössä koko arvoketjun kanssa ja johtavien tutkimuskeskusten tuella. Korkean jalostusasteen ligniinituotteen valmistaminen selluntuotannon sivuvirrasta luo lisäarvoa ja vaikuttavuutta niin ympäristön kuin talouden näkökulmasta”, Tuominen sanoo.
(Kuva Wikimedia) Äänekosken biotuotetehdas valmistaa koivu- ja havusellun lisäksi erilaisia biokemikaaleja. Tehdasalueella toimii myös puupohjaisten tekstiilikuitujen koetehdas ja 3d-kuitutuotteita valmistava koetehdas.
Lue myös:
Alansa ympäristötehokkain – Kemin biotuotetehdas etenee kohti starttia
Metsä Boardin sivuvirta muuntuu kylpyhuoneen designtuotteeksi
Fortumin ja Metsä Groupin jättihanke: sellusta uusia biotuotteita
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.