Metsä Groupin Kuura-tekstiilikuitu luokiteltiin hyvin vastuulliseksi – maailman muotitalot kiinnostuivat

Metsä Groupin havusellusta valmistama Kuura-kuitu on saanut Green Shirt -luokituksen ympäristöjärjestö Canopyn auditoinnissa.

Järjestön Hot Button Ranking -luokitus on vakiintunut työkalu, jota käytetään globaalissa tekstiili- ja muotiteollisuudessa arvioitaessa puupohjaisten tekstiilikuitujen vastuullisuutta.

Green Shirt -luokituksen vaatimuksena on muun muassa riskitön ja läpinäkyvä toimitusketju sekä raaka-aineiden jäljitettävyys.

Tekstiiliteollisuuden johtavat vastuulliset tuotemerkit hankkivat kuitua yksinomaan Green Shirt -tuottajilta.

”Hot Button Rankingin kriteerit ovat tiukentuneet vuosi vuodelta. Green Shirt -taso kertoo, että olemme edistyneet myös vastuullisuusasioissa”, sanoo Metsä Springin toimitusjohtaja Niklas von Weymarn.

”Maailman suurimmat vastuullisuuteen sitoutuneet muotitalot ovat olleet kiinnostuneita Kuurasta, mikä vahvistaa käsitystämme siitä, että olemme oikealla tiellä.”

Uusiutuvalla energialla syntyy vähäpäästöinen lopputulos

Puolueettomat asiantuntijaorganisaatiot ovat aiemmin arvioineet Kuuran ISO-standardin mukaisen elinkaariarvioinnin (Life Cycle Assessment, LCA) avulla.

Arvioinneissa todettiin, että kuidun laajamittainen tuotanto aiheuttaisi selvästi alhaisemmat kasvihuonekaasupäästöt kuin markkinoilla olevat kaupalliset biopohjaiset tekstiilikuidut ja öljypohjaiset polyesterikuidut.

Kuura sijoittui ilmaston lämpenemispotentiaalin kategoriassa luokkansa parhaaksi. Tämä on pääasiassa sen ansiota, että kuidun tuotanto integroitaisiin sellua valmistavaan laitokseen, mikä vähentäisi kokonaisenergiankulutusta.

Hyvään tulokseen vaikutti myös se, että kuidun tuotannossa käytettäisiin uusiutuvaa energiaa.

”Kuuran tekee erityiseksi myös jäljitettävyys”, von Weymarn sanoo.

”Kuura-kuidun raaka-aine hankitaan Metsä Groupin suomalaisilta omistajajäseniltä, joita on yli 90 000. Kaikki Kuuraan käytettävä mänty- ja kuusipuu hankittaisiin noin 100 kilometrin säteellä tuotantolaitoksesta.”

Tähtäimessä teollisen tehokkuuden maksimointi

Kuura-kuitu on vaiheessa, jossa sen tuotantoprosessia testataan ja hiotaan Äänekosken koetehtaassa.

Samalla kehitetään myös teknistä konseptia mahdolliselle ensimmäiselle kaupalliselle tekstiilikuitutehtaalle.

Metsä Groupin konseptissa laitos integroitaisiin moderniin biotuotetehtaaseen, jotta tekstiilikuidun valmistuksen teollinen tehokkuus saataisiin maksimoitua.

(Kuva Metsä Group) Kuura-kuidusta syntyvät tekstiilit ovat monessa mielessä kestäviä.

Aiheesta aiemmin:

Mikä ihmeen biotuotetehdas? Metsä Groupin suurinvestointi Äänekoskelle on lunastanut lupaukset – kaiken keskiössä kiertotalous

Metsä Groupin tekstiilikuitu etenee Äänekosken koetehtaasta kohti kaupallista tuotantoa

Lue myös:

Palkittu Niklas von Weymarn on tulkki tutkimuksen ja yritysmaailman välissä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia