Metsäteollisuuden historian suurin investointi valmis – Kemin biotuotetehdas käynnistyi

Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus on otettu käyttöön. Biotuotetehtaan toimitukset asiakkaille alkavat lokakuussa.

”Metsä Group valmistaa fossiilisia materiaaleja korvaavia tuotteita ihmisten arkeen. Sellu ja kartonki ovat lukuisten kulutustavaroidemme raaka-aineita, joita valmistetaan Kemissä aiempaa merkittävästi pienemmin päästöin”, sanoo Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä.

Kemin uusi tehdas ei käytä lainkaan fossiilisia polttoaineita, ja siitä tulee vuoteen 2030 mennessä kokonaan jätteetön.

Suomen metsähistorian suurin tehdas tuottaa vuosittain 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua ja lisäksi muun muassa mäntyöljyä ja tärpättiä.

Puuta biotuotetehdas nielee 7,6 miljoonaa kuutiota vuodessa. Tämä on 4,5 miljoonaa kuutiota enemmän verrattuna vanhaan tehtaaseen.

Puuraaka-aine ja tuotannossa syntyvät sivuvirrat hyödynnetään sataprosenttisesti erilaisina biotuotteina ja bioenergiana.

Uusiutuvaa sähköä syntyy kaksi terawattituntia vuodessa, mikä vastaa 100 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Määrä on noin 2,5 prosenttia Suomen koko sähköntuotannosta.

Kartonkitehtaan kapasiteetti kasvoi

Kemin kartonkitehtaan modernisointi kasvattavat valkopintaisen kraftlainerin vuotuista tuotantokapasiteettia 40 000 tonnla. Näin tehtaan tuotantomäärä nousee 465 000 tonniin.

Kasvu vahvistaa tehtaan asemaa maailman suurimpana päällystettyjen valkopintaisten kraftlainereiden valmistajana. Tehtaan tuotteita käytetään aaltopahvipakkausten pintamateriaalina maailmanlaajuisesti.

Kemin tehdasinvestointien suuruus on noin 1,85 miljardia euroa.

Metsä Groupin toteutuneiden, käynnissä ja suunnitteilla olevien investointien kokonaisarvo vuodesta 2015 lähtien on noin seitsemän miljardia euroa.

(Kuva Metsä Group) Uusi tehdas alittaa tehokkaan kemikaalikiertonsa ja muiden ympäristötehokkaiden ratkaisujensa ansiosta Kemin aiemman sellutehtaan ympäristöluvan päästörajat, vaikka sen tuotanto on vanhaan laitokseen verrattuna yli kaksinkertainen.

Aiheesta aiemmin:

Alansa ympäristötehokkain – Kemin biotuotetehdas etenee kohti starttia


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia