Millennium-palkinto nopean dna-sekvensoinnin kehittäjille

Vuoden 2020 Millennium-teknologiapalkinnon ovat saaneet Cambridgen yliopiston kemistit Shankar Balasubramanian ja David Klenerman.

Palkinnon jakoi presidentti Sauli Niinistö virtuaalisessa tilaisuudessa 18. toukokuuta 2021.

Professorit ovat kehittäneet Solexa-Illumina Next Generation DNA Sequencing -nimisen teknologian (NGS), joka on lisännyt merkittävästi tietämystä elämän perusrakenteista ja edistänyt biotieteiden kehittymistä megatieteeksi.

Teknologia mahdollistaa nopean, tarkan, edullisen ja laajamittaisen genomin sekvensoinnin eli organismin geeniperimän täydellisen dna-sekvenssin määrittämisen.

Teknologialla on ollut valtava vaikutus geenitutkimukseen, lääketieteeseen ja biologiaan.

Voittajakaksikko on perustanut menetelmänsä pohjalle Solexa-nimisen yrityksen, jonka tarkoituksena on lisätä teknologian saatavuutta maailmanlaajuisesti.

Miljardien fragmenttien sekvensointi rinnakkain

NGS-menetelmässä dna-näyte jaetaan moniin pieniin fragmentteihin, joita pidetään liikkumattomana sirulla ja monistetaan paikallisesti.

Tämän jälkeen jokainen fragmentti koodataan sirun päällä emäs kerrallaan käyttämällä entsyymin lisäämiä fluoresoivia nukleotidejä.

Menetelmällä voidaan määrittää jokaisen fragmentin dna:n sekvenssi siten, että jokaisessa sirussa olevat värikoodatut nukleotidit havaitaan fluoresenssi-ilmaisimella. Prosessi toistetaan satoja kertoja.

Kerätty aineisto analysoidaan kehittyneellä tietokoneohjelmistolla, jonka avulla koko dna:n sekvenssi kootaan analysoitujen fragmenttien sekvensseistä. Menetelmällä voidaan sekvensoida miljardeja fragmentteja rinnakkain.

Merkittävä ase koronataistelussa

Uuden sukupolven sekvensointi tarjoaa nopean keinon muun muassa uusien koronaviruskantojen ja muiden taudinaiheuttajien tunnistamiseen.

Teknologiaa käytetään koronaviruksen mutaatioiden jäljittämisessä ja tutkimisessa ympäri maailman.

Sekvensointimenetelmä on mahdollistanut myös koronarokotteiden nopean kehittämisen. Sitä käytetään myös tulevien pandemioiden ehkäisyyn.

Lisäksi sekvensointitekniikan avulla pystytään tunnistamaan yksilöiden välisiä eroja, jotka vaikuttavat immuunivasteeseen koronatartunnassa. Näin voidaan selvittää, miksi viruksen aiheuttama tulehdusreaktio on osalla ihmisistä hyvin raju.

Miljoonan euron Millennium-palkinnon myöntää Tekniikan Akatemia -säätiö TAF. Tunnustus on maailman arvostetuimpia tiede- ja teknologia-alan palkintoja.

Palkinto myönnettiin nyt ensimmäisen kerran kahdelle voittajalle samasta keksinnöstä, mikä korostaa yhteistyön merkitystä tieteessä ja innovaatioiden kehittämisessä.

Vuoden 2020 palkinto jaettiin pandemian vuoksi vasta tänä vuonna.

(Kuva TAF) David Klenerman ja Shankar Balasubramanian kertovat olevansa hyvin iloisia tunnustuksesta, joka on heille ensimmäinen kansainvälinen palkinto.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia