Mustaherukalla on suotuisa vaikutus aterianjälkeiseen verensokerivasteeseen.
Jo pieni määrä marjaa tasoittaa aterialla nautitun sokerin aiheuttamaa verensokerin jyrkkää nousua ja laskua.
Tämä selviää Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jonka tulokset julkaisi British Journal of Nutrition -lehti.
Suomalaistutkijat osoittivat mustaherukan vaikutuksen kliinisessä kokeessa jo 75 grammalla eli noin 1,5 desilitralla marjaa.
Aiemmissa tutkimuksissa havainto on tehty paljon suuremmilla marjamäärillä.
Tasaisempi aterianjälkeinen verensokeri ja sen myötä parantunut insuliiniherkkyys voivat ehkäistä kakkostyypin diabetesta.
Taustalla tummat väriaineet
Tutkimukseen osallistui 26 tervettä, normaalipainoista aikuista.
He nauttivat neljällä tutkimuskäynnillä kolmea tuotetta: sokeroitua mustaherukkasosetta, uutta mustaherukkavälipalaa sekä välipalapohjaa ilman mustaherukkaa. Kaikki tuotteet sisälsivät 31 grammaa imeytyvää hiilihydraattia.
Vertailutuotteena osallistujat joivat sokerivettä.
Tutkittavilta otettiin verinäytteet paastotilassa sekä 15, 30, 45, 60, 90, 120 ja 180 minuuttia tuotteiden nauttimisen jälkeen. Näytteistä määritettiin glukoosi, insuliini ja vapaat rasvahapot.
Sokeriveteen verrattuna mustaherukkatuotteet aiheuttivat maltillisemman nousun ja laskun veren glukoosiin ja insuliiniin. Tämä näkyi myös vapaiden rasvahappojen viivästyneessä nousussa verensokerin laskettua.
Mustaherukan vaikutus oli erityisen voimakas välipalatuotteessa, joka kehitettiin yliopiston opiskelijatyönä yhdessä Probitat Oy:n ja Pakkasmarja Oy:n kanssa.
Uusi välipalatuote tasapainotti verensokeria erityisen tehokkaasti. Kuva: Itä-Suomen yliopisto
Mustaherukan hyvän vaikutuksen oletetaan johtuvan marjan sisältämistä väriaineista, antosyaaneista.
Mustaherukka syödään usein sokerin kanssa, mikä voi arveluttaa terveystietoisia kuluttajia.
Tutkimuksen perusteella kuitenkin näyttää, että marjoihin lisätty sokeri ei ole yhtä haitallista aineenvaihdunnalle kuin sokerin syönti sellaisenaan.
Mustikalla sama vaikutus
Marjojen vaikutusta aterianjälkeiseen glukoosiaineenvaihduntaan on viime vuosina selvitetty useissa tutkimuksissa.
Lupaavimmat tulokset on saatu antosyaanipitoisista mustista marjoista, mustaherukan lisäksi mustikasta.
Juuri tummat marjat näyttävät hillitsevän tuotteeseen lisätyn sokerin aiheuttamaa verensokerin nousua.
Sama vaikutus on osoitettu mustaherukasta eristetyillä antosyaaniuutteilla.
Polyfenolit mahdollisesti hidastavat glukoosin imeytymistä vaikuttamalla hiilihydraatteja pilkkovien entsyymien ja glukoosin kuljetusproteiinien toimintaan.
Lisäksi niillä on arveltu olevan hapetusstressiä ja tulehdusta vähentävää vaikutusta.
Pääkuva: Scanstockphoto
Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:
- Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
- Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
- Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa