Mustan hiilen mittaamiseen kehitetään työkalua

Suomalaistutkijat rakentavat yhtenäistä käytäntöä ja metriikkaa ilmakehän mustan hiilen (Black Carbon, BC) mittaamiseen. Mittauskonseptista pyritään saamaan useiden tieteen ja tekniikan alojen yhteinen työkalu.

BC Footprint -hanketta koordinoi Tampereen yliopisto ja rahoittaa Business Finland.

Tutkimusta tekevät myös Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus, VTT ja Itä-Suomen yliopisto. Lisäksi hankkeessa on mukana yrityksiä ja kuntatoimijoita.

”Tavoitteena on, että hankkeessa luotavaa mittauskäytäntöä ja konseptia voitaisiin hyödyntää niin mustan hiilen päästöjen, ilmakehäpitoisuuksien kuin myös ilmakehä- ja terveysvaikutusten arvioinnissa”, kertoo professori Topi Rönkkö Tampereen yliopistosta.

Musta hiili lämmittää ilmakehää

Mustaa hiiltä eli nokea on muun muassa liikenteen ja teollisuuden päästöissä.

Mustan hiilen on todettu olevan ilmakehän tärkein auringon säteilyenergiaa sitova ja täten ilmakehää lämmittävä hiukkasmainen komponentti.

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää kasvihuonekaasujen päästöjen pienentämisen lisäksi myös mustan hiilen päästövähennyksiä.

Suoran ilmastovaikutuksen lisäksi mustalla hiilellä on vaikutuksia myös lumen heijastavuuteen ja sulamiseen sekä ihmisten terveyteen.

Tutkimushankkeen etenemistä voi seurata Twitterissä osoitteessa @BCFootprint.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia