Mustan hiilen pitoisuuksia voi nyt seurata reaaliajassa verkossa

Myös mustan hiilen pitoisuuksia ilmassa voi vastedes tutkailla reaaliaikaisesti. Se onnistuu Ilmanlaatu Suomessa -palvelussa, jota Ilmatieteen laitos on juuri täydentänyt.

Musta hiili löytyy Ilmanlaatu Suomessa -palvelun oikean reunan valikosta. Palvelussa voi edelleen seurata myös muun muassa pienhiukkasten, typpidioksidin ja rikkidioksidin pitoisuuksia ilmassa Suomen eri kolkilla.

Reaaliaikainen tieto mustan hiilen pitoisuuksista erilaisissa ympäristöissä eri puolilla maata tarjoaa myös tutkijoille ja viranomaisille entistä tarkemman käsityksen polttoperäisten pienhiukkasten lähteistä ja pitoisuusvaihteluista.

Tiedot ovat tarpeen, kun Suomi valmistautuu EU:n kiristyvään ilmanlaatulainsäädäntöön, vaikka mustalle hiilelle ei vielä ole asetettukaan kansallisia tai kansainvälisiä ilmanlaatunormeja.

Suurimpia lähteitä liikenne ja puunpoltto

Mustaa hiiltä eli nokea syntyy epätäydellisessä palamisessa. Suomessa mustan hiilen päästöjä tulee eniten vanhoista dieselautoista ja puunpoltosta tulisijoissa.

Energiakriisin vuoksi lisääntynyt polttopuun käyttö lämmitykseen kasvattaa myös mustan hiilen päästöjä. Tämä voi aiheuttaa ilmanlaatuongelmaa tai savuhaittaa tiheästi rakennetuilla pientaloalueilla.

Toistaiseksi mustaa hiiltä on mitattu kattavasti vasta pääkaupunkiseudulla, jossa ilmanlaadun mittauksista vastaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY. Mustan hiilen seuranta alkoi pääkaupunkiseudulla vuonna 2009. Mittauksia tehdään nyt seitsemässä paikassa.

”Vuosien kuluessa pitoisuudet ovat laskeneet merkittävästi liikenneympäristöissä ajoneuvokannan uudistumisen myötä”, kertoo HSY:n ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen.

Hänen mukaansa pientaloalueiden puunpoltolla on kuitenkin yhä suuri vaikutus mustan hiilen pitoisuuksiin etenkin tyyninä pakkasiltoina.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila toivoo, että pääkaupungin lisäksi muutkin kaupungit ottavat mustan hiilen mukaan seurantaohjelmiinsa.

Palvelussa mukana tutkimusasemien tulokset

Mustan hiilen mittausverkko on maanlaajuinen jo nyt, kiitos Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimusasemien.

Eri puolilla maata sijaitsevat tutkimusasemat antavat monipuolisen kuvan myös Suomeen kulkeutuvista ilmansaasteista.

Pohjoisessa eli Ilmatieteen laitoksen Sammaltunturin asemalla ja Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasemalla mitattu musta hiili tulee erityisesti Venäjän kaasu- ja öljykenttien päästöistä sekä Siperian laajoista metsäpaloista.

Keski- ja Etelä-Suomen mittausasemat seuraavat myös esimerkiksi laivaliikenteen aiheuttamaa ja Manner-Euroopasta tulevaa kuormitusta.

Monia haitallisia vaikutuksia

Musta hiili kiihdyttää ilmastonmuutosta. Ilmaan päässyt musta hiili lämmittää voimakkaasti ilmakehää ja vaikuttaa muun muassa pilvien muodostumisprosesseihin

Musta hiili on uhka myös terveydelle, sillä sen pintaan on sitoutunut haitallisia orgaanisia yhdisteitä ja metalleja. Mustan hiilen hiukkaset saattavat olla hyvin pieniä, joten ne voivat hengitettyinä kulkeutua ihmisen elimistössä keuhkorakkuloihin asti.

Lyhytaikaisenkin altistumisen korkeille mustan hiilen pitoisuuksille tiedetään pahentavan muun muassa sydän- ja hengitystiesairauksia.

(Kuva Ilmatieteen laitos) Puun pienpoltosta ja vanhoista autoista voi päästä ilmaan suuria määriä mustaa hiiltä. Hengitettynä musta hiili on terveydelle haitallista. 


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia