Mustasaareen suunnitteilla hiilidioksidin talteenottolaitos – toimittaa raaka-aineen Kristiinankaupungin power to x -laitokseen

Aiesopimuksen teollisen mitan hiilidioksidilaitoksen rakentamisesta ja operoinnista ovat solmineet Westenergy Oy, CPC Finland Oy ja saksalainen Prime Capital AG.

Vaasan naapurikuntaan Mustasaareen nouseva laitos ottaa hiilidioksidin talteen Westenergyn jätteenpolttolaitoksen savukaasuista.

Talteenotettu hiilidioksidi nesteytetään, minkä jälkeen vuosittain noin 150 000 tonnia siitä toimitetaan Koppö Energian tulevaan power to x -laitokseen Kristiinankaupunkiin.

Koppö Energia on CPC Finlandin ja Prime Capitalin yhteisyritys.

”Sopimus on merkittävä edistysaskel tavoitteessamme rakentaa Suomen tähän mennessä suurin power to x -laitos”, kertoo CPC Finlandin toimitusjohtaja Erik Trast.

”Projektin kehitys etenee nopeasti, ja olemme innoissamme yhteistyöstä Westenergyn kanssa.”

Kristiinankaupungin laitos tuottaa hiilidioksidista ja uusiutuvasta vedystä nesteytettyä synteettistä metaania liikenteen polttoaineeksi. Laitoksen vuosikapasiteetti on 740 gigawattituntia.

Sekä hiilidioksidin talteenottolaitoksen että power to x -laitoksen on määrä käynnistyä vuonna 2026.

Valtiolta liki 27 miljoonan investointituki

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi hiljattain Kristiinankaupungin hankkeen metaanintuotanto- ja nesteytyslaitokselle 26,9 miljoonan euron energiainvestointituen.

”Tämä on merkittävä askel kohti hiilineutraaliutta Suomessa”, sanoo Prime Capitalin toimitusjohtaja Mathias Bimberg.

”Olemme ilahtuneita ja kiitollisia ministeriön ja hallituksen osoittamasta luottamuksesta Koppö Energian hiilineutraaliustavoitteita kohtaan.”

(Kuva Adobe Stock) Uusi laitos ottaisi talteen käytännössä kaiken Westenergyn ilmoille päästämän hiilidioksidin.

Lue myös:

Kristiinankaupungin kotimainen vihreän vedyn tuotantohanke nytkähti eteenpäin


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia