Kristiinankaupungin kotimainen vihreän vedyn tuotantohanke nytkähti eteenpäin

Koppö Energia Oy on solminut Kristiinankaupunkiin kaavailemansa vihreän vedyn tuotantolaitoksen ja metanointiyksikön alkuvaiheen selvitys- ja suunnittelusopimukset neljän toimijan kanssa.

Yhtiö myönsi Feed-sopimukset (Front-End Engineering Design) laitevalmistaja Andritzille, laitostoimittaja Manille ja laitostoimittaja Wärtsilälle sekä konsulttiyhtiö Rambollille.

Sopimusten mukaan Andritz suunnittelee koko vetylaitoksen, johon sisältyy myös HydrogenPron toimittama elektrolyysilaitteisto.

Manin suunnitteluvastuulla on dwe-reaktoritekniikkaan perustuva metanointilaitos ja Wärtsilän kontolla synteettisen metaanin nesteytyslaitos sekä varastointi.

Ramboll toimii teknisenä neuvonantajana, joka vastaa hankkeen kokonaisvaltaisesta Feed-suunnittelusta ja toimittajien tuottamien ratkaisujen integroinnista.

Koppö Energia Oy on suomalaisen CPC Finlandin ja saksalaisen Prime Green Energy Infrastructure Fundin vuonna 2022 perustama yhteisyritys.

Omalla tuuli- ja aurinkovoimalla

”Kehitysprojekti Kristiinankaupungissa on sujunut tähän asti erittäin hyvin ja edennyt aikataulussa. Feed-sopimusten ansiosta voimme ottaa entistä isomman kehitysaskeleen eteenpäin toiminnassamme”, sanoo CPC Finlandin toimitusjohtaja Erik Trast tiedotteessa.

Kristiinankaupungin Karhusaareen nousevassa 200 megawatin tuotantolaitoksessa muunnetaan vihreä sähkö vedyksi ja nestemäiseksi synteettiseksi metaaniksi. Metaani menisi lähinnä raskaan liikenteen käyttöön.

Pääosa sähköstä on määrä tuottaa Koppö Energian omilla 500 megawatin tuulivoimaloilla ja sadan megawatin aurinkovoimaloilla, joita yhtiö kehittää rinta rinnan vetyhankkeen kanssa.

Yhtiö tähtää siihen, että vetytehdaskokonaisuuden rakentaminen käynnistyisi vuoden 2024 lopulla ja sen tuotanto vuoden 2025 viimeisellä neljänneksellä.

Koppö Energian projekti ei ole Kristiinankaupungin ainoa vetyhanke. Yhdysvaltalainen Plug Power kertoi keväällä 2023 kaavailevansa kaupunkiin vetylaitosta, jonka kapasiteetti olisi peräti gigawatin verran.

Myös vihreää sähköä tuottavat alueella muutkin toimijat. Nordi Oy suunnittelee Kristiinankaupunkiin suurta aurinkovoimalaa, ja Fortumin ja Helenin tuleva tuulipuisto lisää merkittävästi kaupungin tuulivoimakapasiteettia.

Päivi Ikonen

(Kuva Wikimedia Commons) Pienestä, noin 6 000 asukkaan Kristiinankaupungista on kehittymässä merkittävä vihreän vedyn ja energian keskittymä.

Lue myös:

Amerikkalainen miljardi-investointi – Suomeen kolme suurta vihreän vedyn tuotantolaitosta

Kristiinankaupunkiin tulossa teollisen mitan aurinkopuisto

Fortumin ja Uniperin ensimmäinen tuulivoimahanke käyntiin


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia