Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden kehittämä Nature2Bond-liima voi edistää sekä rakentamisen että puuteollisuuden vihreyttä.
Metsäteollisuuden sivuvirroista syntyvä bioliima täyttää tiukimmat vanerin ja LVL:n eli viilupuun suorituskyvyn standardit.
Liima kestää vaativia olosuhteita, kuten lämpötilaeroja, kosteutta ja kemikaaleja.
”Nature2Bond on uniikki innovaatio”, sanoo kehityshanketta johtava erikoistutkija Anuj Kumar tiedotteessa.
”Biopohjainen liimamme pystyy saavuttamaan saman suorituskyvyn kuin perinteiset kemikaaliset liimat ilman niiden haitallisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia.”
Kumarin mukaan uutuus eroaa muista bioliimoista myös siinä, että sen tuotantoprosessi on edullinen ja skaalautuva.
”Vihreä puurakentaminen edellyttää fossiilitonta liimaa”
Teknisessä puussa, kuten vanerissa, LVL:ssä ja puupohjaisissa levyissä, käytetään perinteisesti fenoli- ja aminohartseihin pohjautuvia fossiilisia liimoja.
Tällaisista liimoista voi vapautua haitallisia yhdisteitä sekä sisä- että ulkotiloissa. Esimerkiksi pitkäaikainen altistuminen formaldehydille voi aiheuttaa syöpää.
Luken bioliima jatkojalostetaan metsäteollisuuden sivuvirroista vihreän kemian menetelmin eli paineistetun kuumavesiuuton, höyryräjäytyksen ja nesteytyksen avulla.
Myrkyllisiä kemikaaleja ei käytetä missään valmistusvaiheessa.
”Jotta puurakentamista voidaan pitää vihreänä, myös liiman on oltava fossiilitonta”, Kumar painottaa.
Kohti kaupallistamista yhdessä vanerintuottajien kanssa
Luonnonvarakeskus pyrkii seuraavaksi kaupallistamaan keksintönsä Business Finlandin tuella. Patenttihakemus tuotantoprosessin, itse tuotteen ja sen käytön suojaamiseksi on jätetty.
Tutkijat valmistelevat parhaillaan tuotannon testaamista suuremmassa mitassa. Siirtyminen tehdasmittakaavan kokeisiin on suunnitteilla yhdessä vanerintuottajien kanssa.
Vaikka rakennusalalle ennustetaan laskusuhdannetta, Lukessa uskotaan, että biopohjaiset innovaatiot voivat piristää alaa.
”Kysyntä tämän kaltaiselle tuotteelle on globaalia”, Kumar sanoo.
”Bioliimamme soveltuu hyvin formaldehydipohjaisten liimojen nykyisiin käyttökohteisiin. Tuotteellamme on paljon skaalattavaa potentiaalia ja se tarjoaa rakennusteollisuudelle kestäviä mahdollisuuksia.”
(Kuva Pixabay) Biopohjaisella liimalla kohti vihreämpiä puutuotteita. Kuvituskuva.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.