Nanosellupinnoite suojaa puumateriaalia palolta

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt palonsuojapinnoitteen, joka tehdään nanoselluloosasta. Ruiskutettava tai siveltävä pinnoite sopii erityisesti puumateriaalien syttymissuojaksi.

Nanosellupinnoite estää hapen pääsyn materiaaliin ja hidastaa näin palon etenemistä merkittävästi.

Nanoselluloosalla on luontainen taipumus kiinnittyä puuhun ja samalla muodostaa tiivis kalvo sen pintaan ja erilaisiin pieniin partikkeleihin, kuten pigmentteihin.

Uusi pinnoite perustuu VTT:n patentoimaan HefCel-teknologiaan (High-Consistency Enzymatic Fibrillation of Cellulose). Teknologian avulla puumassasta voidaan tuottaa nanoselluloosaa edullisesti ja tehokkaasti.

HefCel-materiaalin kuiva-ainepitoisuus on kymmenkertainen verrattuna perinteisiin valmistusmenetelmiin. Se sopii käyttökohteisiin, joissa vapaan veden alhainen määrä on toivottavaa. Sellaisia kohteita ovat pinnoitteiden lisäksi esimerkiksi maalit, pakkaukset ja komposiitit.

VTT on rakentanut pinnoitteelle myös tehokkaan tuotantotavan. Tutkimuskeskus etsii parhaillaan tekniikalle kaupallistajaa.

Kuvassa vasemmalla HefCel-pinnoitteella käsiteltyä ja oikealla käsittelemätöntä puuta 30 sekunnin liekkikokeen jälkeen. Kuva: VTT

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia