Nesteen Naantalin jalostamon toiminta loppuu

Energiayhtiö Nesteen jalostamo Naantalissa sulkee ovensa. Jalostamon toiminta lakkautetaan maaliskuun 2021 loppuun mennessä.

Yhtiö keskittyy Naantalissa vastedes terminaali- ja satamatoimintoihin. Lisäksi se uudistaa öljytuotteidensa operatiivista toimintamallia.

Muutoksen toisessa vaiheessa Neste kehittää Porvoon jalostamoaan kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia.

Toimenpiteillään Neste tavoittelee noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Yhtiön mukaan Naantalin jalostustoiminnan lakkauttaminen ei vaikuta Suomen polttoainejakelun huoltovarmuuteen.

Noin 370 työtehtävää päättyy

Naantalin jalostustoiminnan lopettamisen ja öljytuotteiden toimintamallin uudistamisen myötä yhtiössä päättyy noin 370 työtehtävää.

Yhtiö arvioi aiemmin, että työtehtäviä voisi poistua maksimissaan 470, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan löytäneensä yhdessä henkilöstön edustajien kanssa ratkaisun, jonka perusteella vähennysten kokonaismäärä jäi pienemmäksi.

Muutostilanteessa Neste tarjoaa henkilöstölleen ensisijaisesti uusia työtehtäviä ja niihin koulutusta. Paikkakunnan vaihtoa tuetaan muuttoavustuksella.

Niille, joiden työsuhde päättyy, Neste tarjoaa eläkesopimuksia ja kohdennettuja tukipaketteja, joihin sisältyy myös starttiraha tukemaan koulutusta tai yrittäjyyttä.

Lisäksi toteutetaan muutosturvaohjelma, johon sisältyy erilaisia uudelleen työllistymistä tukevia toimia.

Taustalla fossiilisten tuotteiden kysynnän lasku

Fossiilisten öljytuotteiden kysyntä vähenee, ja uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa seuraavien vuosien aikana.

Koronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltäneelle tasolle, Neste kertoo tiedotteessaan.

“Haluamme parantaa kilpailukykyämme sekä säilyttää jalostustoiminnan ja sen strategiset kyvykkyydet Suomessa”, sanoo toimitusjohtaja Peter Vanacker.

”Toteutettava muutos tukee Porvoon jalostamon rakentamista johtavaksi kestävän kehityksen mukaiseksi turvalliseksi ja tehokkaaksi jalostamoksi, jonka innovatiivinen ja osaava henkilöstömme mahdollistaa.”

”Nesteen tarina on alkanut juuri Naantalista, joten ymmärrän, että tämä uutinen on vaikea ottaa vastaan”, Vanacker sanoo.

”Ajan kuluessa Naantalin henkilöstömme on osoittanut monissa vaikeissa tilanteissa erinomaista yhteistyökykyä ja innovointia, mistä voimme olla ylpeitä.”

”Nyt olemme kuitenkin tilanteessa, jossa meillä ei ole vaihtoehtoja. Tulemme tukemaan henkilöstöämme monilla tavoilla muutokseen sopeutumisessa.”

Kuva: Neste

Aiheesta aiemmin:

Neste suunnittelee Naantalin jalostamonsa lakkauttamista

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia