Nesteen uusi jalostamo Rotterdamiin

Energiayhtiö Neste on valinnut mahdollisen seuraavan uusiutuvien tuotteiden jalostamonsa sijaintipaikaksi Alankomaiden Rotterdamin.

Toisena vaihtoehtona oli Porvoo, joka jäi yhtiön tekemän selvityksen jälkeen kakkoseksi.

Nesteellä on ennestään jalostamot molemmissa paikoissa.

Rotterdam vei voiton kustannussyistä.

”Perusteellisten tutkimusten ja laskelmien perusteella investoinnin kokonaiskustannukset ovat huomattavasti pienemmät Rotterdamissa”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Peter Vanacker tiedotteessa.

”Päätöksemme perustuu tulevaisuuden kilpailukykymme varmistamiseen ja uusiutuvien tuotteiden kasvustrategiamme toteuttamiseen.”

Logistiikka, rakennuskustannukset ja vedyn saatavuus

Sijoituspaikan valinnan kriteerejä ovat tiedotteen mukaan nykyiset markkinat ja markkinoiden kasvua tukeva sääntelykehys, raaka-aineiden hankintamahdollisuudet, investointi- ja käyttökustannukset, infrastruktuuri, vähähiiliset hyödykeratkaisut sekä paikalliset synergiat ja kannustimet.

Kustannuseroon vaikuttavat päätekijät ovat logistiikkakustannukset, paikkakohtaiset rakennuskustannukset ja vähähiilisen vedyn saatavuus.

Lisäksi Porvoon jalostamoalue on monimutkaisempi, mikä johtaa korkeampaan toteutusriskiin ja pidempään rakennusaikatauluun.

Rotterdam puolestaan hyötyy uusiutuvan lentopolttoaineen ja uusiutuvien polymeerien ja kemikaalien uusien markkinoiden läheisyydestä sekä läheisyydestä raaka-ainelähteisiin.

Neste pyrkii luomaan valmiuden lopullisen investointipäätöksen tekemiseen vuoden 2021 loppupuolella tai vuoden 2022 alussa.

Kuva: Neste Oyj

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia