Ollaan ihmisiksi – sopiva työkäyttäytyminen ei ole mielipideasia

MILLAISESSA ORGANISAATIOSSA sinä haluaisit olla töissä?

Toimitusjohtaja Taru Tujunen kysyi tätä syksyn Työterveyspäivillä. Hän kertoi työpaikassaan viestintätoimisto Ellun Kanoissa noudatettavan kolmea yksinkertaista periaatetta:

  • Kenestäkään ei puhuta selän takana.
  • Kenellekään ei puhuta rumasti.
  • Tervehditään tullessa ja mennessä.

Toimivan työyhteisön pelisäännöt voi kiteyttää näin tiukkaan pakettiin.

TOIMIVASSA TYÖKULTTUURISSA vuorovaikutus on asiallista ja kunnioittavaa – huumoria ja lämpöä unohtamatta. Työtä tehdään sujuvasti ilman suuria häiriöitä, ja ihmiset kokevat olevansa yhteisönsä arvostettuja jäseniä.

Työnkään ei välttämättä tarvitse olla erityisen merkityksellistä ja suurta, jos työpaikalle on kiva tulla ja oma työpanos edistää yhteistä tavoitetta. Merkityksellisyys, hallinnan tunne ja osallisuus toki edistävät työssä viihtymistä.

Luulisi, että aikuiset ihmiset ymmärtäisivät vastuullisen työkäyttäytymisen palvelevan sekä työntekijän että työnantajan etua. Käytännössä asiallinen käytös työpaikalla edellyttää usein jatkuvaa johtamista ja asian pitämistä esillä.

Ihmiset ovat inhimillisiä ja erehtyväisiä. Heillä on pölyyntyneitä ajatusmalleja, huonoja päiviä, pätemisen tarvetta ja turhamaisuutta – silkkaa pahansuopaisuuttakin esiintyy. Meitä on moneksi.

SOPIVA KÄYTÖS ei ole mielipideasia. Vaikka päävastuu työilmapiiristä on työnantajalla, työturvallisuuslaki velvoittaa myös työntekijöitä välttämään häirintää ja epäasiallista kohtelua.

Jos asiatonta käyttäytymistä esiintyy, työpaikalla laadittu toimintaohje tuo konkretiaa ja helpottaa puuttumista.

Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään nolatuksi tulemista tai ulkopuolelle sulkemista, huolimatta siitä, millainen ihminen hän on tai millainen tausta hänellä on. Jos työpaikalla ei osata tai haluta ratkaista toistuvia käytösongelmia, ne kannattaa viedä eteenpäin työsuojeluviranomaisen hoidettavaksi.

AINA TYÖNTEKIJÄ ei edes huomaa loukkaavansa toista. Kun ihmiset opettelevat tuntemaan toisensa, vuorovaikutus helpottuu. Silloin on helpompi ymmärtää toista ja sietää myös työkaverin huonoja puolia.

Jokaisen on syytä tutkailla myös omaa itseään. Millainen työkaveri minä olen? Rakennanko vai hajotanko?

Kirsi Väisänen
Kirjoittaja on TTT-lehden päätoimittaja.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia