Metalliyhtiö Outokumpu kaavailee uutta suurinvestointia Tornion terästehtailleen. Tehtaiden yhteyteen on suunnitteilla biokoksaamo- ja biometaanilaitos.
Hanke on edennyt investointitukihakemukseen, jonka suuruus on 25 miljoonaa euroa.
Uusi laitos tuottaisi biokoksia. Se voisi korvata ulkomailta tuotavan koksin, jota Outokumpu käyttää pelkistimenä ferrokromin tuotannossa.
Laitoksen tavoitteena olisi osoittaa, että biokoksi voidaan valmistaa metsäteollisuuden jätteistä.
”Outokumpu käyttäisi biokoksin valmistuksessa metsäjätteitä massiivipuun sijaan toisin kuin muut valmistajat ja kykenisi samalla tuottamaan merkittävän määrän biometaania”, sanoo yhtiön vastuullisuusjohtaja Juha Erkkilä.
Oma biometaanin tuotanto edistäisi Outokummun irtaantumista ulkoisista fossiilisista polttoainelähteistä. Samalla kohentuisi koko Suomen energiaomavaraisuus.
Rakentamispäätös vuonna 2023
Outokummun tavoitteena on pudottaa päästöjään vuoden 2016 tasosta 42 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
”Biomassapohjaisen raaka-aineen ja biojätteestä tuotettujen biopolttoaineiden käyttö vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä ja vahvistaa Outokummun vastuullisuusstrategian toteuttamista”, Erkkilä sanoo.
Biokoksilaitoksen päästövähennyspotentiaaliksi on laskettu yli 200 000 tonnia vuodessa.
Outokumpu pyrkii tekemään päätöksen laitoksen rakentamisesta ensi vuoden aikana. Yhtiö on jo aloittanut hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin.
Jos biokoksaamo- ja biometaanilaitos toteutuu, siitä tulee ensimmäisiä hiilidioksidin vähentämiseen tähtääviä teollisia investointeja, joita Towards Carbon Neutral Metals (Tocanem) -hankkeessa tehty tutkimus on poikinut.
Metalliteollisuus ja tutkimusorganisaatiot ovat selvittäneet Business Finlandin tukemassa Tocanem-hankkeessa keinoja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi teräksen ja muiden metallien valmistuksessa.
(Kuva Outokumpu) Outokumpu on maailman johtava ruostumattoman teräksen valmistaja. Tornion tehdasalueelle kaavailtu uusi laitos pudottaisi yhtiön päästöjä ja nostaisi koko maan energiaomavaraisuutta.
Aiheesta aiemmin: