Teräsyhtiö Outokumpu ryhtyy tehostamaan prosessivalvontaansa tekoälyn ja robotiikan avulla.
Sveitsiläisen robotiikkayrityksen Anyboticsin ensimmäinen Outokummulle Suomeen toimittama Anymal-robotti on jo aloittanut työnsä yhtiön ferrokromitehtaassa Torniossa.
”Tekoälyn ja robotiikan käyttö turvallisuuden hallinnassa on yksi turvallisuusstrategiamme kulmakivistä”, sanoo Outokummun työturvallisuusjohtaja Thorsten Piniek.
Tarkastustehtävien siirtäminen kävelevälle robotille voi yhtiön arvion mukaan vähentää työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.
Tavoitteena toimialan alhaisin tapaturmataajuus
ANYmal-robotit hyödyntävät toiminnassaan niin kutsuttua SLAM-menetelmää (Simultaneous Localization and Mapping).
Lidar-antureidensa ansiosta robotit havaitsevat esteet ja kykenevät kulkemaan ennalta määriteltyjä reittejä ja seuraamaan tarkastuspisteitä.
Jatkuvasti turvallisuusdataa keräävät robotit kestävät sekä kuumuutta että pölyä ja kemikaaleja.
Outokummun tehtaista robotit ovat jo käytössä Ruotsin Avestassa ja Saksan Krefeldissä.
Robotiikka tukee yhtiön tavoitetta saavuttaa toimialan alhaisin tapaturmataajuus vuoteen 2025 mennessä.
Robotti mittaa lämpötilat ja tekee varmistukset
Tornion noin 230 henkeä työllistävässä ferrokromitehtaassa on kolme valokaariuunia, kaksi sintraamoa ja koksinkuivaamo.
Turvallisuudella on keskeinen asema tehtaassa, jossa on useita prosessiteollisuuden turvallisuusriskejä ja erityishuomiota vaativia kemiallisia altisteita.
”Robotti keskittyy vähentämään henkilöstön altistumista melulle, pölylle ja tärinälle mitattaessa laakereiden ja vaihdelaatikoiden lämpötiloja ja varmistettaessa, että hihnakuljettimet kulkevat oikeassa asennossa”, kuvailee tehtaan johtaja Teijo Södervall.
Cobottien kautta kohti älykkäitä laitoksia
Tulevaisuudessa Outokumpu aikoo kävelevien robottien lisäksi parantaa sekä turvallisuutta että tuottavuutta myös droonien, itseohjautuvien kuljetusjärjestelmien ja cobottien eli yhteistyörobottien avulla.
Yhtiön pitkän aikavälin strategiana on investoida uusiin teknologioihin ja luoda älykkäitä laitoksia, joissa ihmiset ja koneet tekevät saumatonta yhteistyötä.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!