Pääsiäissaarten ihmeaine pidentää ikää

Pääsiäissaarilta löytyi aikoinaan yhdiste, jolta on sittemmin havaittu erikoisia ominaisuuksia.

Rapamysiiniksi ristitty aine on venyttänyt koe-eläinten ikää yli puolitoistakertaiseksi. Tutkijat selvittävät nyt, voisiko aineesta tulla myös ihmisen vanhenemisen hidastin.

Tanskalaisessa Roskilden yliopistossa on tutkittu rapamysiinin vaikutuksia Acartia tonsa -hankajalkaisilla, joita on kasvatettu altaissa. Pikkuruisten äyriäisten elämänkaari on yleensä parikymmentä päivää.

Kun tutkijat lisäsivät hankajalkaisten ruokavalioon hieman rapamysiiniä, nämä polskuttelivat altaissaan tavanomaisten 12–25 elinpäivän sijaan yli 30 päivää. Parhaimmillaan pikkuäyriäisten ikä piteni 66 prosenttia.

Rapamysiini eli sirolimuusi on monimutkainen orgaaninen yhdiste, joka vaimentaa toisen yhdisteen, TOR-proteiinikompleksin toimintaa.

Tutkijat arvelevat, että TORin vauhtia vähentävä rapamysiini vaikuttaa kalorirajoituksen tavoin. Tiedossa on, että kun ravinnonsaanti on sopivan niukkaa, ikä pitenee.

Lue numerossa 1/2017 ilmestynyt juttu Pääsiäissaarten ihmeaineesta ja sen mahdollisuuksista täältä.

(Kuva) Eteläisellä Tyynellämerellä sijaitsevien Pääsiäissaarten maisemaa hallitsevat arvoitukselliset moai-patsaat, jotka kertovat tarinaa muinaisesta sivilisaatiosta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia