Kestäviä, terveitä, ravintoarvoiltaan hyviä, resurssitehokkaasti ja ympäristöä säästäen viljeltyjä kaloja.
Sellaisia halutaan tuottaa eurooppalaisten ruokapöytään kansainvälisessä AquaImpact-tutkimushankkeessa, jota vetää Luonnonvarakeskus. Mukana on 12 muutakin tutkimuslaitosta ja 11 yritystä Euroopan eri maista.
Tutkijat paneutuvat erityisesti valintajalostukseen eli kalojen geneettiseen paranteluun sekä niiden oikeaan ravitsemukseen. He pyrkivät myös optimoimaan uusien funktionaalisten ravinnelisien ja raaka-aineiden, kuten hyönteisten ja yksisoluisten organismien, käyttöä kalojen rehussa.
Keskiverto EU-kansalainen syö vuodessa 25 kiloa kasvatettua kalaa. Siitä 75 prosenttia on joko lohta, kirjolohta, meribassia tai kultaotsasargia. Tutkimus keskittyy samoihin lajeihin.
(kuvassa) Kala on terveellistä ruokaa, jota kannattaa syödä ainakin pari kertaa viikossa. Kuva: Pro Kala