Polymeeriteknologi Jukka Seppälä nimitettiin Aalto-professoriksi

Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun polymeeriteknologian professori Jukka Seppälä on saanut nimityksen Aalto-professoriksi.

Arvonimi voidaan myöntää professorille, jonka tieteelliset ansiot ovat poikkeuksellisen merkittäviä.

Jukka Seppälä on erikoistunut uusiutuviin raaka-aineisiin perustuvien biopolymeerien tutkimukseen. Hänen ryhmänsä työ on johtanut useisiin keksintöihin ja innovaatioihin muun muassa kemianteollisuuden ja metsäteollisuuden alueilla.

Seppälä on ollut jo varhaisessa vaiheessa kehittämässä teollisen mitan polylaktiditeknologiaa. Maitohappoon perustuva biohajoava materiaali korvaa perinteisiä muoveja.

Lisäksi Seppälä on kehittänyt lääketieteellisiä polymeereja. Niitä ovat esimerkiksi elimistössä hajoavat bioaktiiviset komposiitit ja lääkeaineita kontrolloidusti vapauttavat materiaalit. Keksijänä hän on mukana yli 50 keksintö- ja patenttiperheessä.

Pitkä ura Otaniemessä

Jukka Seppälä valmistui diplomi-insinööriksi silloisesta Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1979. Sen jälkeen hän työskenteli seitsemän vuotta erilaisissa tutkimustehtävissä Nesteen palveluksessa.

Tohtoriksi väiteltyään hän palasi Teknilliseen korkeakouluun ja aloitti polymeeriteknologian apulaisprofessorina vuonna 1986.

”Koulujen ja yliopisto-opettajien rooli on todella merkittävä, kun pyrimme innostamaan lapsia ja nuoria tieteen ja teknologian pariin”, Seppälä sanoo.

”Meidän tulisi välittää ymmärrys, että kemian avulla voimme parantaa hyvinvointia ja löytää ratkaisuja kestävän kehityksen hyväksi. Toivon, että yhteiskunnassamme vielä paremmin ymmärrettäisiin tieteen, tutkimuksen ja innovaatioiden merkitys.”

Aalto-yliopistossa Seppälä on toiminut osaston johtajana, laitosjohtajana ja varadekaanina. Hän on johtanut Suomen Akatemian huippuyksikköä ja työskennellyt kansallisen biotalousinfrastruktuurin johtajana.

Hänen 420 vertaisarvioituun julkaisuunsa on tehty noin 12 000 viittausta. Hän on ohjannut yli 200 diplomityötä ja noin 40 väitöskirjaa.

(Kuva Jaakko Kahilaniemi) ”Kemiantekniikan osaaminen on välttämätöntä yhteiskunnan suurten haasteiden ratkaisemisessa”, Jukka Seppälä muistuttaa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia