Polystyreeni kiertämään kemiallisesti – Finnfoamin käsittelylaitos valmistumassa Saloon

Finnfoam Oy:n Salon-tehdasalueelleen rakennuttama jätemuovin kemiallinen kierrätyslaitos on edennyt laiteasennusvaiheeseen, kertoo Uusiouutiset.

Pilottilaitos, joka on Finnfoamilta reilun 10 miljoonan euron investointi, ryhtyy valmistuttuaan kierrättämään polystyreeniä eli xps- ja eps-muovista tehtyjä eristeitä. Eps-muovi tunnetaan arkikielessä styroksina.

Finnfoam on kerännyt muovieristejätettä uusioraaka-aineekseen rakennustyömailta ja rautakaupoista vuodesta 2019, jolloin yhtiö lanseerasi FF-Kierrätyssäkki-nimisen palvelun.

Kierrätyssäkkikeräyksellä talteen saatu muovi on kuitenkin usein hiekkaista tai muuten likaista, jolloin se ei sovellu mekaaniseen kierrätysprosessiin. Juuri siksi yhtiö kehitti Brightplus Oy:n ja muiden yhteistyökumppaniensa kanssa kemiallisen kierrätysprosessin.

Innovatiivinen liuotin perustuu tiettyihin syötäviin hedelmiin

Finnfoam käyttää kierrätysmenetelmässään uutta hedelmäpohjaista liuotinta, jolle on haettu patenttia, samoin kuin koko käsittelyprosessille.

Prosessissa polystyreenijäte saatetaan liuottimen avulla täysin nestemäiseen muotoon, ja epäpuhtaudet siivilöidään siitä pois.

Puhdistuksen jälkeen liuotin haihdutetaan uudelleen kiertoon, ja takaisin kiinteään muotoon palannut polystyreeni muutetaan rakeiksi, jotka voidaan hyödyntää uusien tuotteiden valmistuksessa.

”Polystyreenieristeet saadaan energiatehokkaasti kierrätettyä samaan käyttötarkoitukseen kuin alussakin”, kuvailee Finnfoamin kehitys- ja markkinointijohtaja Asso Erävuoma Uusiouutisille.

Yrityskauppa toi vetoapua logistiikkaan ja hiilijäljen pienentämiseen

Muovikierrätyksen toinen iso haaste on jätemuovin likaisuuden lisäksi materiaalin riittävyys.

Finnfoam vastasi haasteeseen ostamalla puolet laitilalaisesta PS Processing Oy:stä. PS Processing on erikoistunut eps-muovin keräämiseen ja kierrättämiseen ja tarjosi siten Finnfoamille valmiit kanavat.

”Tämän yrityskaupan avulla varmistamme, että kierrätettävää riittää”, sanoi Finnfoam Oy:n toimitusjohtaja Henri Nieminen kaupan jälkeen.

Juuri kierrätysmateriaalin epäpuhtaudet ovat tuottaneet hankaluuksia myös PS Processingille.

”Finnfoamin kehittämä teknologia tukee hyvin polystyreenin keräystä, koska puhtaus ei enää ole ongelma”, toteaa PS Processingin toinen omistaja Santeri Sulo.

PS Processing on toimittanut ison osan keräämästään jätemateriaalista kierrätettäväksi ulkomaille. Kun se voidaan jatkossa käyttää kotimaassa, sen hiilijalanjälki pienenee merkittävästi, kun kuljettaminen vähenee.

Päivi Ikonen

(Kuva Finnfoam) Finnfoamin valmistamia muovieristeitä käytetään monenlaisissa rakennus- ja muissa kohteissa.

Lue myös Finnfoamin toisesta hankkeesta:

Soijan tähteet muuntuvat biomuoviksi

Aiheeseen liittyvää:

Polystyreenille rakennetaan kemiallisen kierrätyksen ja uusiokäytön järjestelmää

Polystyreeni halutaan kiertoon ja takaisin raaka-aineeksi


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia