Professori Frank Sobott tuo massaspektrometrian huippuosaamista Itä-Suomen yliopistoon

Arvostettu biomolekulaarisen massaspektrometrian taitaja Frank Sobott on Itä-Suomen yliopiston ensimmäinen UEFDiPro-professori.

Marraskuussa tehtävässä aloittanut Frank Sobott tuo yliopiston kemian laitokseen massaspektrometrian kärkiosaamista.

Rekrytointi avaa uudet UEFDiPro-kutsuprofessuurit (University of Eastern Finland Distinguished Professor), joiden tarkoituksena on kehittää yliopiston kansainvälistä ja strategista tutkimustoimintaa.

”Idea yhteistyöstä Itä-Suomen yliopiston kollegoiden kanssa lähti siitä, että voimme yhdessä muodostaa massaspektrometrian huippututkimuksen keskittymän tarjoamalla pääsyn tutkimusinfrastruktuureihimme ja jakamalla teknologiatietämystä”, Sobott kertoo tiedotteessa.

Itä-Suomen yliopistolla on yksi Euroopan harvoista huippuluokan massaspektrometrian instrumenteista, joka kuuluu Instruct Eric -infrastruktuuriverkostoon.

Uusia tutkimusavauksia

Frankfurtin yliopistossa väitellyt Frank Sobott on laajasti ansioitunut tutkija, joka on urallaan työskellennyt Tsukuban, Oxfordin, Cambridgen ja Antwerpenin yliopistoissa.

Nykyään hän toimii professorina Leedsin yliopiston molekulaarisen ja solubiologian yksikössä, jossa hän hyödyntää massaspektrometriaa etenkin muistisairauksien mekanismien tutkimiseen ja lääkekehitykseen.

Sobottin tehtävä Itä-Suomen yliopistossa on osa-aikainen.

Kemian laitoksen johtajan Mika Suvannon mukaan konsepti luo erinomaiset edellytykset yhteistyön tiivistämiselle.

”Korkeatasoisen tutkimuksen ja maailmanluokan infrastruktuurin ympärille muodostuva yhteistyö on erinomainen lähtökohta uusille tutkimusavauksille ja -laajennuksille”, Suvanto sanoo.

Kumppaniksi myös tekoäly

Nykyaikaiset massaspektrometrit mahdollistavat suurten biomolekyylien mittaamisen atomitasolla.

Lupaava menetelmä on natiivimassaspektrometria, jolla voidaan tutkia proteiinien biologista aktiivisuutta ja vaikkapa lääkeaineen ja reseptorin välistä vuorovaikutusta.

Itä-Suomen yliopiston kemian professorien Janne Jäniksen ja Juha Rouvisen mukaan natiivimassaspektrometriasta on kehittymässä erittäin lupaava uusi työkalu esimerkiksi bioteknologian, molekyylibiologian, solubiologian ja biolääketieteen tutkimukseen.

Frank Sobott on jo tuonut yliopiston kemian laitokseen mittavan MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions) -rahoituksen replikaatioproteiinien rakennetutkimukseen vuosille 2023–2026.

Sobottia kiinnostaa myös tekoäly. Leedsissä on juuri käynnistynyt projekti, joka selvittää, kuinka massaspektrometrian tuloksia voidaan hyödyntää yhdessä tekoälyn kanssa.

”Keräämme dataa ja koulutamme tekoälyn ennustamaan, miten tietyt lipidit reagoivat kalvoproteiinien kanssa. Tämä auttaa meitä ymmärtämään proteiinien kemiaa ja mekanismeja”, Sobott kuvailee.

Päivi Ikonen

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia