Jyväskylän yliopisto rakentaa puettavaa anturiratkaisua, joka seuraa taistelijan fyysistä toiminta- ja suorituskykyä sekä kuormitustilaa.
Seurannan lisäksi sensori tallentaa tiedot myöhempää analyysia varten. Hanke on osa Puolustusvoimien tutkimusohjelmaa.
Projektissa luodaan myös arviointijärjestelmä, jolla mitataan sotilaan fyysisiä ominaisuuksia.
Hankkeen toisessa vaiheessa kehitetään analytiikkaa ja raportointia tukemaan Puolustusvoimien koulutuksellisia ja mahdollisia operatiivisia tarpeita.
”Tietoja voidaan jatkossa hyödyntää joukon suorituskyvyn optimointiin normaali- ja poikkeusoloissa, toimintakykykoulutuksen ja toimintakyvyn arviointijärjestelmän kehittämiseen sekä tutkimustoimintaan”, kertoo professori Heikki Kyröläinen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.
Mahdollisuus kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön
Projektissa luodaan myös mahdollisuus kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön.
Kokonaisuudessaan data muodostuu yksittäisten sotilaiden tiedoista, mutta sitä voidaan analysoida myös suurempina joukkokokonaisuuksina.
Jyväskylän yliopiston luotsaaman hankkeen muut osallistujat ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Aalto-yliopisto ja LUT-yliopisto.
Tutkimuksia tekevät myös TTL ja VTT
Puolustusvoimien tutkimusohjelman 2025 toteuttajaksi on valittu kotimaisia tiedeyhteisöjä ja teollisuuden edustajia.
Päävastuullisia osapuolia ovat Jyväskylän yliopiston lisäksi 61 Northpoint Solutions, Image Soft, Patria Aviation, Saab Finland, Solita, Senop, Accenture, Työterveyslaitos (TTL) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!