Puolukka on Suomen käytetyin metsämarja, jonka kemiallinen koostumus tunnetaan melko hyvin. Puolukan terveysvaikutuksista on kuitenkin vasta vähän tutkimustietoa. Kuva: Pixabay.

Puolukka voi suitsia rasvamaksaa, korkeaa kolesterolia ja painonnousua

Puolukka lievittää ylipainon aiheuttamaa matala-asteista tulehdusta ja vähentää maksan rasvoittumista.

Tämä selviää Tampereen yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta.

Elintarviketieteiden maisteri Riitta Ryyti selvitti väitöstutkimuksessaan puolukan vaikutuksia terveyshaittoihin, jotka ovat yhteydessä ylipainoon.

Puolukan säännöllinen nauttiminen näyttäisi edistävän niin kutsuttua metabolisesti tervettä lihavuutta hidastamalla matala-asteisen tulehduksen ja aineenvaihduntamuutosten kehittymistä.

Tutkimushiirten ruokavalioon lisättiin puolukkajauhetta

Ryytin kokeessa syötettiin hiirille ravintoa, joka muistutti länsimaista runsasrasvaista ruokavaliota.

Osan rehuun kuitenkin lisättiin puolukkajauhetta.

Useiden tulehdustekijöiden ja leptiinihormonin tasot olivat merkittävästi kontrolliryhmää alhaisemmat niillä hiirillä, jotka saivat puolukalla terästettyä muonaa.

Lisäksi puolukka ehkäisi kolesterolin, verensokerin, painon ja sisäelinrasvan määrän nousua.

Marja esti myös seerumin alt-entsyymin tason nousun. Kohonnut alt-pitoisuus voi viitata muun muassa rasvamaksan aiheuttamaan maksasoluvaurioon.

Tehoaineita myös kuoressa

”Puolukan kuoriuutteella oli samansuuntaisia vaikutuksia glukoosiaineenvaihduntaan, painon kehitykseen ja sisäelinrasvan määrään”, tutkija kertoo.

”Puolukan kuoressa on selvästi vielä tehoaineita jäljellä, eikä niitä kannata jättää hyödyntämättä.”

Ryyti havaitsi myös, että rasvainen ruoka muuttaa satojen geenien ilmentymistä maksassa. Myös useiden tulehdusgeenien ilmentyminen lisääntyi.

”Mielenkiintoista oli, että puolukka ehkäisi runsasrasvaisen dieetin vaikutuksen noin 250 geenin ilmentymiseen. Nämä geenit liittyvät tulehdukseen, rasva-aineenvaihduntaan sekä insuliiniresistenssin ja diabeteksen kehittymiseen.”

Lupaavia kandidaatteja terveysvaikutusten aiheuttajiksi

Ryyti pyrki myös selvittämään, mitkä puolukan ainesosista voisivat aiheuttaa havaitut vaikutukset.

Kokeiden perusteella kemferoli, resveratroli ja proantosyanidiinit lisäsivät tulehdusta rauhoittavaa M2-tyyppistä makrofagisolujen aktivaatiota.

Kemferoli ja resveratroli myös hillitsivät tulehdusta edistävää M1-tyyppistä makrofagiaktivaatiota.

Asiaa on hänen mukaansa tutkittava vielä ihmisillä, jotta tunnistetaan vaikuttavat mekanismit ja voidaan määrittää riittävä annostus.

Riitta Ryytin väitöskirja Low-grade inflammation in obesity: Beneficial effects of lingonberry supplementation tarkastetaan 23. elokuuta 2024.

Lue myös:

Fermentoitu puolukkamehu on hyväksi suuterveydelle

Puolukkamehu alentaa verenpainetta


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia