Pitkäaikainen puolukkamehun juominen alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa.
Näin kertovat elintarviketieteilijä Anne Kivimäen väitöstutkimuksen tulokset.
Kivimäki selvitti kylmäpuristetun puolukka-, karpalo- ja mustaherukkamehun vaikutuksia rotilla, joista osalla oli geneettisesti korkea verenpaine. Rotat saivat mehuja 8–10 viikon ajan.
Epidemiologisissa tutkimuksissa on havaittu, että runsaasti polyfenoleita sisältävät ruuat pienentävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Puolukka, mustikka, karpalo ja mustaherukka ovat erinomaisia polyfenolien lähteitä.
Kivimäen kokeessa laimea puolukkamehu pudotti merkittävästi rottien jo koholla ollutta verenpainetta.
Enemmän polyfenoleita sisältänyt mehu paransi verisuonten heikentyneen toiminnan terveiden suonten tasolle.
Mehu ei kuitenkaan estänyt eläinkannalle tyypillistä verenpaineen kohoamista iän myötä.
Puolukka on hyvä lisä ravitsemukseen
Kohonnut verenpaine, verisuonten toimintahäiriöt ja niihin liittyvä matala-asteinen tulehdus koskettavat suurta osaa suomalaisista.
Kivimäen tutkimuksessa puolukkamehu esti matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien geenien ilmentymistä valtimossa. Muilla mehuilla ei ollut yhtä selviä vaikutuksia.
”Näiden kokeellisten tutkimusten perusteella voidaan edetä vertaileviin kliinisiin tutkimuksiin terveillä henkilöillä, joiden verenpaine on hieman koholla ja joille suositellaan ravitsemus- ja elintapaohjeita mutta ei vielä lääkehoitoa”, Kivimäki sanoo.
Hän muistuttaa, että puolukkamehu ei korvaa verenpainelääkkeitä, mutta se on kuitenkin hyvä ravitsemuksellinen lisä.
Anne Kivimäen väitöskirja Lingonberry juice, blood pressure, vascular function and inflammatory markers in experimental hypertension tarkastetaan Helsingin yliopistossa 13. joulukuuta 2019.