Reaaliaikainen tuuli- ja aurinkovoiman tuotantoennuste auttaa ennakoimaan sähkön tarjontaa

Uuden energiasääennusteen on kehittänyt Oulun yliopisto, ja ennustetta voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Tarkka ennuste uusiutuvan energian tuotannosta syntyi Oulun yliopiston BCDC Energia -hankkeen tutkimustulosten pohjalta.

Ilmatieteen laitos puolestaan rakensi ennusteen käyttösovelluksen, joka kertoo kulloinkin vallitsevan aurinko- ja tuulitilanteen energiantuotannon kannalta.

Aurinkoenergian tuotantoennuste ilmoittaa auringonpaisteen aurinkovoimalan sähköntuotantona. Sovelluksesta voi valita paikkakuntakohtaisen, tunneittain päivittyvän energiaennusteen kahden seuraavan vuorokauden ajaksi.

Tuulivoiman tuotantoennuste ennakoi Suomen tuulivoimaloiden yhteenlasketun sähköntuotannon. Myös tämä ennuste päivittyy kerran tunnissa ja kertoo seuraavien kahden vuorokauden tilanteen. Ennuste koskee kuitenkin koko maata.

Ennusteet ovat saatavissa täältä.

”Suomen pitää kehittyä mallimaaksi”

Tuulivoiman tuotantoennusteiden merkitys kasvaa merkittävästi, kun voimaloiden määrä lisääntyy ja tuulipuistojen koko kasvaa.

”Samalla kun Suomi kehittyy uusiutuvan energian tuotannon voimamaaksi, meidän on kehityttävä myös sen käytön mallimaaksi”, sanoo emeritusprofessori Rauli Svento Oulun yliopistosta.

”Mallioppilaana voimme houkutella maahan lisää taloudellisesti kiinnostavia toimintoja ja myydä osaamistamme maailmalle.”

Tuulivoiman vaihtelevuus lisää sähkön hintavaihteluja. Lisääntyvä käyttö taas nostaa hintaa.

”Tulevien hintapiikkien ennakointi korkean kysynnän ja alhaisen sähköntuotannon ajankohtina tuo säästöjä kaikille sähkön kuluttajille, kun kulutus ohjautuu pois hintapiikkien tunneilta”, Svento korostaa.

Uusiutuva energia tuo muutoksen sähkön käyttöön

Kun uusiutuvan energian osuus kaikesta energiantuotannosta nousee, sähkön käytössä tapahtuu tutkijoiden mukaan iso muutos.

Aiemmin sähköntuotantoa lisättiin ja vähennettiin kulloisenkin tarpeen mukaan. Säästä riippuvaista energiaa käytettäessä on kuitenkin siirrettävä kulutusta niihin ajankohtiin, jolloin sitä on aurinko- ja tuulivoimasta saatavissa.

Siksi sekä sähkön tuottajien että kuluttajien on tärkeää osata ennakoida tulevaa energiantuotantoa ja sopeuttaa omaa käyttäytymistään sen mukaisesti. Energiasääennuste kehitettiin juuri tätä varten.

(Kuva Pexels) Kuinka paljon seuraavaksi kahdeksi päiväksi on luvassa tuulisähköä? Sen voi tarkistaa energiasääennusteesta.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia