Sienimyrkkyjen tarkka mittaus vähentää hukkaviljaa

Elintarviketeollisuuden hukkaviljan määrää voidaan vähentää uusilla menetelmillä, joilla viljasta voidaan tunnistaa ja mitata mykotoksiinit eli sienimyrkyt entistä tarkemmin. Menetelmät kehitti väitöstyössään Turun yliopiston tutkija Taha Hussien Abodalam.

EU on määrännyt yleisimmille mykotoksiineille suurimmat sallitut pitoisuudet elintarvikkeissa.

Viljaa saastuttavat muun muassa punahomeiden toksiinit. Abodalam osoitti tutkimuksessaan, että Euroopassa on kaksi erityisen haitallista Fusarium graminearum -punahomepopulaatiota, jotka tuottavat ihmisille myrkyllistä DON-trikotekeeniä.

Homepopulaatioista pohjoisempaa tavataan Suomessa ja Luoteis-Venäjällä, ja se on erityisen yleinen kaurassa. Toinen populaatio on vallitseva Etelä- ja Keski-Euroopassa, josta se on levinnyt myös Tanskaan ja Norjaan.

Kun elintarvikeyritykset ostavat viljaa, ne seulovat sen punahomeen varalta. Toksiineja tuottavien sienien tunnistaminen ja niiden pitoisuuden arvioiminen on kuitenkin hankalaa, sillä työ edellyttää korkeaa asiantuntemusta ja kehittyneitä laitteita.

”Haastavaa on myös näytteiden otto esimerkiksi useiden tonnien viljaerästä, jossa on muutama saastunut jyvä”, Abodalam kuvailee.

”Käyttöön otettava akkreditoitu analytiikka”

Yritykset ovat suosineet seulonnassa pikamenetelmiä, joiden mittaustaulukko on kalibroitu niin, että ne varmuuden vuoksi yliarvioivat viljan mykotoksiinipitoisuuden.

”Samalla kuitenkin kasvaa riski, että viljelijöiden vilja hylätään, vaikka se ei sisältäisi liikaa mykotoksiineja”, Abodalam huomauttaa.

Hänen väitöstyönsä tulokset osoittivat, että jauhetut kaurajyvät on homogenisoitava yhden millimetrin seulalla, jotta DON-trikotekeenin ja punahomeen pitoisuusmittauksista saadaan luotettavia ja toistettavia.

Abodalam ehdottaa, että elintarviketeollisuuden pitäisi vahvistaa lähellä lainsäädännöllisiä rajoja oleva DON-määrä akkreditoidulla kromatografisella mittausanalyysillä.

Taha Hussein Abodalamin väitöskirja Molecular approaches for mycotoxin risk reduction tarkastetaan Turun yliopistossa maanantaina 10. kesäkuuta.

(kuvassa) Taha Hussien Abodalam keräämässä kauranäytteitä koeruuduilta marttilalaiselta maatilalta. Kuva: Tapani Yli-Mattila

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia