Sivuvirtojen arvoaineet hyötykäyttöön – Kaisa Helttusen työkaluna ovat pikkuruiset molekyylikupit

Kuppimaiset molekyylit toimivat isäntinä, jotka sitovat kuppiinsa biologisesti merkittäviä vierasmolekyyleja, kuten sokereita tai anionisia yhdisteitä. Näin kupeilla voidaan ottaa talteen raaka-aineita sivuvirroista ja biomassoista.

Molekyylikuppeja valmistava ja tutkiva Kaisa Helttunen aloitti Jyväskylän kemian laitoksen orgaanisen analytiikan apulaisprofessorina maaliskuussa 2023.

Tenure track -professuuri on viisivuotinen.

Yksi tuoreen professorin tavoitteista on vahvistaa kemian laitoksen kiertotalouden osaamiskeskittymän tutkimusta sekä kehittää arvoaineiden tunnistamista ja talteenottoa teollisista sivuvirroista.

”Tulevaisuudessa molekyylikuppeja voi käyttää hyväksi raaka-aineiden talteenotossa tai jatkojalostuksessa, sillä molekyyli voi sitoa itseensä teollisuuden sivuvirroista tai biomassoista itseensä jäteaineita tai arvokkaita raaka-aineita, joita voidaan käyttää hyödyksi uudestaan”, Helttunen kuvailee.

Kuppimaisilla molekyyleilla on toki muutakin käyttöä. Ne voisivat toimia esimerkiksi lääkeaineiden kuljettimina elimistöön.

Lisäksi molekyylikuppeja voidaan mahdollisesti käyttää teollisuudessa katalyytteina ja apuna öljypohjaisten materiaalien korvaamisessa biopohjaisilla.

Tieteidenvälisyys teki nanotutkijan

Kaisa Helttunen kiinnostui aikoinaan nanotieteiden maisteriohjelmasta, joka perustettiin Jyväskylän yliopistoon juuri hänen opiskeluaikanaan. Etenkin poikkitieteellinen luonnontieteiden opetus teki vaikutuksen.

”Hain ohjelmaan ja valmistuin sieltä. Tämän jälkeen olen ajautunut projektista toiseen, ja tutkimus on vienyt mukanaan.”

Tähänastiseen uraan mahtuvat myös tutkimusjaksot Sveitsissä ja Ruotsissa sekä vuosi Katalonian kemianinstituutissa Espanjan Tarragonassa.

Helttunen kertoo nauttivansa työskentelystä ja ongelmanratkaisusta toisten innostuneiden tutkijoiden ja opiskelijoiden parissa.

”Työ on vaihtelevaa ja aina tulee vastaan uutta.”

(Kuva Jyväskylän yliopisto) Mikkeliläissyntyinen Kaisa Helttunen viehättyi kemiasta jo lukiolaisena. Jyväskylän yliopiston kasvatti on nyt ottanut urallaan uuden askeleen.

Aiheesta aiemmin:

Molekyyleista syntyi joustavia kuppeja


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia