Stora Enso kehittämään puupohjaisia akkuja yhdessä Northvoltin kanssa

Metsäyhtiö Stora Enso käynnistää yhteistyön ruotsalaisen akkuvalmistajan Northvoltin kanssa. Kumppanukset ryhtyvät kehittämään akkuja ligniinipohjaisesta kovahiilestä, jonka uusiutuva puuraaka-aine tulee pohjoismaisista metsistä.

Yhteistyön tavoitteena on saada aikaan maailman ensimmäinen akku, joka tehdään pelkästään eurooppalaisista raaka-aineista ja jota valmistetaan teollisessa mittakaavassa.

Stora Enso toimittaa akkuihin ligniinipohjaisen anodimateriaalin, ja Northvolt vastaa akkukennojen suunnittelusta, tuotantokonseptista ja tuotannon laajentamisesta.

Stora Enson biopohjaisten hiilimateriaalien koelaitos toimii Kotkassa Sunilan tehtaassa, joka on valmistanut ligniiniä teollisesti vuodesta 2015. Tehtaan vuotuinen kapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee yhtiöstä maailman suurimman kraftligniinin tuottajan.

Stora Enso on aloittanut kannattavuusselvityksen Lignode-anodimateriaalinsa teollisen mitan tuotannosta Sunilassa.

Vastuullisempi ja edullisempi akkuteknologia

”Akkujen kehittäminen yhdessä Northvoltin kanssa on askel kohti tavoitettamme tarjota nopeasti kasvaville akkumarkkinoille puusta valmistettuja uusiutuvia anodimateriaaleja”, kertoo Stora Enson biomateriaaliyksikön johtaja Johanna Hagelberg.

Yhtiön Lignode-materiaali sopii hänen mukaansa sekä ajoneuvoakkuihin että kiinteisiin energiavarastoihin.

”Kumppanuus tuo käyttöön uudenlaisen vastuullisen raaka-aineen ja laajentaa Euroopan arvoketjua, ja samalla kehitetään huokeampaa akkuteknologiaa”, sanoo Northvoltin ympäristöjohtaja Emma Nehrenheim.

Vuonna 2016 perustettu Northvolt on erikoistunut sähköajoneuvojen litiumioniakkuihin. Yhtiön asiakkaita ovat muun muassa BMW, Scania, Volkswagen, Volvo, Polestar ja Fluence Energy. Yhtiö aikoo kattaa puolet raaka-ainetarpeestaan kierrätetyillä akuilla vuoteen 2030 mennessä.

Ligniini on kasviperäinen polymeeri, jota on lähes kaikkien kuivan maan kasvien soluseinämissä. Puu koostuu 20–30-prosenttisesti ligniinistä, joka on voimakas luonnollinen sideaine. Ligniini on maailman suurimpia uusiutuvan hiilen lähteitä.

(Kuva Stora Enso) Akusta tulee ekologisempi, kun anodimateriaalina käytettävä uusiutumaton hiili korvataan ligniiniperäisellä biohiilellä.

Aiheesta aiemmin:

Stora Enson puupohjainen akkumateriaali palkittiin

Stora Enson ligniinipohjaista hiiltä valmistava koelaitos käyntiin

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia