Jätteen määrä kutistuu ja tunnelirakentamisen hiilijälki pienenee, kun muun muassa porauksessa syntyvä hienomurske kierrätetään hyötykäyttöön. Kuva: Pixabay.

Suomalainen Betolar mullistaa nyt tunnelirakentamista – porauksen sivuvirrat sideaineeksi

Materiaaliteknologiayritys Betolar on aloittanut kehityshankkeen, jonka yhtenä tavoitteena on hyödyntää tunnelien rakentamisessa tunneliporauksen hienomursketta.

Betolarin kumppanina hankkeessa on kanadalainen tunneleiden rakennusratkaisujen toimittaja Balsam Laboratory, joka toimii myös Kiinassa ja Singaporessa.

Hankkeen tarkoituksena on vähentää sementin käyttöä ja hyödyntää sen sijaan poraamisessa syntyviä sivuvirtoja. Materiaalin kierrätys suitsii myös rakentamisen aiheuttaman jätteen määrää.

Lisäksi kumppanukset pyrkivät pienentämään sideaineen kokonaistarvetta.

Raaka-aineiksi paikallisia materiaaleja

Betolarilla on menossa tutkimuksia, joiden tarkoituksena on maksimoida lietteen käyttö injektointitäytteen seossuunnittelussa.

Sekä Betolar että Balsam Laboratory pyrkivät tunnistamaan vaihtoehtoisia paikallisia ja alueellisia materiaaleja ja hyödyntämään niitä sideaineen raaka-aineina.

Näin minimoidaan tunnelirakentamisen ympäristövaikutukset ja pudotetaan sen hiilidioksidipäästöjä.

”Asiantuntemuksemme kaivos- ja rakennusteollisuuden vähähiilisissä ratkaisuissa tekee Betolarista ihanteellisen kumppanin myös tunnelirakentamisessa”, sanoo suomalaisyhtiön toimitusjohtaja Tuija Kalpala.

Useita palkintoja pokannut Betolar kehittää sementinkorvikkeita eri teollisuudenalojen sivuvirroista. Parhaillaan kannonkoskelaisyritys rakentaa täysin sementitöntä ruiskubetonia kaivosyhtiö Outokummun tarpeisiin.

Lue myös:

Teknologiayritys Betolar vauhdittaa materiaalikiertoa – tekoäly analysoi hyödynnettävät sivuvirrat

Outokumpu aloittaa vähähiilisen ruiskubetonin käytön Kemin kromikaivoksessa – tavoitteena nollapäästöt


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä. 

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia