Betonin sideaine sementti voidaan Betolarin teknologialla korvata ekologisemmilla vaihtoehdoilla, jotka ovat peräisin teollisuuden jäte- ja sivuvirroista. Kuva: Creovo.

Teknologiayritys Betolar vauhdittaa materiaalikiertoa – tekoäly analysoi hyödynnettävät sivuvirrat

Kannonkoskelainen materiaaliteknologiayritys Betolar edistää kiertotaloutta kehittämällään tekoälyavusteisella sivuvirtojen analyysimenetelmällä.

Betolarin SidePrime-analyysimenetelmä merkitsee isoa askelta eteenpäin sivuvirtojen laajemmassa paikallisessa hyödyntämisessä.

Pilvipohjainen alusta mahdollistaa tarkan tiedon jakamisen käytettävissä olevista materiaaleista ja niiden liikkeistä.

Sivuvirroilla tarkoitetaan kaikkea materiaalia ja energiaa, joita teollisissa prosesseissa syntyy itse lopputuotteen lisäksi.

Betoniin ekologisempia sideaineita

Betolar itse korvaa betonin sisältämää sementtiä ekologisemmilla sideaineilla, jotka valmistetaan teräs-, kaivos-, metsä- ja energiateollisuuden sivuvirroista.

”Olemme esimerkiksi analysoineet ja mallintaneet yli 250:stä eri teollisuuden sivuvirrasta saatuja tietoja, minkä avulla pystytään muun muassa optimoimaan betoni- ja geopolymeerireseptit lujuuden ja muiden ominaisuuksien suhteen”, kertoo Olli Kilpeläinen.

Kilpeläinen työskentelee Betolarin Data Platform -toiminnon johtajana.

Jatkuvasti kehittyvä tietokanta

Betolarin analyysimenetelmä yhdistää kemistien, fyysikoiden ja data-analyytikkojen asiantuntemuksen.

Sivuvirta-analyysi perustuu jatkuvasti kehittyvään tietokantaan, joka sisältää yli 100 000 kirjattua laboratoriotestiä.

Tekoälyllä tehostettu pilvipalvelu mahdollistaa perinteisiin menetelmiin verrattuna erittäin nopean analytiikan.

Samalla se tarjoaa yhtiön asiakkaille pääsyn laajaan liiketoimintaekosysteemiin.

Sivuvirtoja riittää, kunhan ne otetaan käyttöön

Teollisuus tuottaa miljardeja tonneja sivuvirtoja, jotka tätä nykyä päätyvät suurelta osin jätealtaisiin ja kaatopaikoille ympäri maailmaa.

Betolarin tavoitteena on, että virroille löydetään uusi sijoituspaikka toisen tuotteen raaka-aineena tai rakennusmateriaalina.

Esimerkiksi teollista tuhkaa ja metsäteollisuuden viherlipeäsakkaa voidaan hyödyntää maarakennukseen ja korvaamaan kiviaineksia.

Tätä nykyä kysyntä ylittää reilusti tarjonnan. Sementin korvaaminen kokonaan vaikkapa lentotuhkalla ja masuunikuonalla edellyttäisi neljää miljardia tonnia sivuvirtamateriaaleja vuodessa.

Sellaisia määriä ei ole saatavilla markkinoilla, mutta niitä on jalostettavissa muista sivuvirroista tarpeeseen nähden moninkertaisesti.

Päivi Ikonen

 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia