Suomalainen Parkinson-lääke etenee – tuloksia ensimmäisestä ihmistutkimuksesta luvassa jo tänä vuonna

Lääkekehitysyhtiö Herantis Pharma odottaa terveillä ihmisillä tehtyjen testien jälkeen pääsevänsä kokeilemaan uutta lääkettään Parkinsonin tautia sairastaviin potilaisiin.

HER-096-nimisen lääkekandidaatin ensimmäiset kliiniset tutkimukset ovat parhaillaan meneillään Turussa ja Helsingissä. Lääkettä kokeillaan 1a-vaiheessa terveisiin 20–45-vuotiaisiin miehiin.

”Tämä on tärkeä virstanpylväs kehittäessämme sairauden kulkua muokkaavaa lääkehoitoa, joka voi toimiessaan ajatellusti hidastaa tai pysäyttää Parkinsonin taudin etenemisen. Nykyiset hoidot eivät tähän pysty”, kertoo Herantis Pharman toimitusjohtaja Antti Vuolanto.

”Odotamme saavamme tutkimuksen päätulokset vuoden 2023 loppuun mennessä. Jos ne vastaavat odotuksiamme, siirrymme tutkimaan HER-096-lääkeaihiota Parkinson-potilailla.”

Kulkee nopeasti kohteeseensa

Ykkösvaiheen ihmistestit toteuttaa tutkimuspalveluyritys Clinical Research Services Turku – CRST Oy. Mukaan otetaan noin 60 perustervettä vapaaehtoista koehenkilöä.

Satunnaistetussa, kaksoissokkoutetussa ja lumekontrolloidussa tutkimuksessa selvitetään uuden lääkkeen kerta-annoksen turvallisuutta, siedettävyyttä ja farmakokinetiikkaa.

Herantis Pharman mukaan lääkeaihion keskeinen etu on, että se läpäisee nopeasti veri-aivoesteen. Tämän ansiosta lääke voidaan annostella helposti ihon alle.

Valttina monivaikutteinen toimintamekanismi

Herantis Pharman peptidomimeettinen yhdiste matkii elimistön luonnollista, hermostoa suojaavaa CDNF-proteiinia. Prekliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että lääkekandidaatin monivaikutteinen mekanismi auttaa vaurioituneiden hermosolujen toimintaa palautumaan.

Juuri mekanisminsa ansiosta lääkkeellä on potentiaalia pysäyttää Parkinsonin taudin eteneminen ja parantaa merkittävästi potilaiden elämänlaatua.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä neurologinen sairaus, jonka pääoireet ovat lepovapina, lihasjäykkyys ja liikkeiden hidastuminen. Oireita aiheuttaa keskiaivojen hermosolujen rappeutuminen.

(Kuva Pixabay) Parkinsonin taudin ensimmäinen oire on useimmiten vapina, joka ilmaantuu aluksi toisen käden sormiin ja leviää sitten myös muualle.

Aiheesta aiemmin:

Uusi suomalainen Parkinson-lääke ensimmäiseen ihmistutkimukseen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia