Uusi suomalainen Parkinson-lääke ensimmäiseen ihmistutkimukseen

Suomalaisen lääkekehitysyhtiön Herantis Pharman kehittämä uusi lääke Parkinsonin tautiin on edennyt kliinisten eli ihmisillä tehtävien tutkimusten ensimmäiseen vaiheeseen.

Ihmistutkimusten ensimmäisessä vaiheessa lääkekandidaattia annetaan terveille vapaaehtoisille koehenkilöille. Tutkimuksessa selvitetään lääkkeen turvallisuutta, siedettävyyttä ja pitoisuuksia.

Tutkimuksen toteuttaa Clinical Research Services Turku – CRST Oy, ja sen on määrä käynnistyä kevään 2023 aikana, kun tarvittavat viranomaisluvat on saatu.

Herantis Pharman HER-096-niminen lääkemolekyyli on kehitetty elimistössä luonnollisesti esiintyvän, hermosoluja suojaavan CDNF-molekyylin pohjalta.

CDNF:n toimintaa jäljittelevä mekanismi edistää vaurioituneiden hermosolujen toiminnan palautumista.

Tähtäimessä taudin etenemisen hidastaminen tai jopa pysäyttäminen

Herantis Pharman mukaan keskeistä on, että esikliinisissä tutkimuksissa HER-096:n on todettu läpäisevän tehokkaasti veri-aivoesteen, mikä mahdollistaa lääkkeen helppokäyttöisen ihonalaisen annostelutavan.

Yhtiö uskoo, että lääke-ehdokkaalla on potentiaalia pysäyttää Parkinsonin taudin eteneminen ja  kohentaa potilaiden elämänlaatua merkittävästi.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy useita vaikeita oireita, kuten vapinaa, yleistä liikkumisen hidastumista, lihasjäykkyyttä ja puheentuoton vaikeutumista. Oireet johtuvat dopamiinia tuottavien hermosolujen rappeutumisesta keskiaivoissa.

Nykyiset lääkkeet lievittävät oireita, mutta taudin etenemistä hidastavia hoitoja ei vielä ole.

(Kuva CRST) Ensimmäisissä ihmistutkimuksissa lääkekandidaattia testataan terveillä vapaaehtoisilla koehenkilöillä. Herantis Pharman Parkinson-lääkkeen kliiniset tutkimukset toteutetaan Turussa.

Lue lisää: Suomalainen Parkinson-lääke etenee – tuloksia ensimmäisestä ihmistutkimuksesta luvassa jo tänä vuonna


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia