Testi Technologiesin ja Molbion avainhenkilöt valmistelemassa entsymaattisten testien teknologian lisensointia ja tuotannon aloitusta Intiassa. Kuva: Testi Technologies Oy.

Suomalainen pikatesti mittaa alkoholipromillet syljestä – kohti kansainvälistä läpimurtoa yhdessä intialaisyrityksen kanssa

Testi Technologies Oy on solminut strategisen yhteistyösopimuksen vierianalytiikkaan erikoistuneen intialaisen Molbio Diagnostics Pvt. Ltd:n kanssa.

Yhteistyön tavoitteena on kiihdyttää Testi Technologiesin lippulaivatuotteen Promilless-testin tuotantoa ja kansainvälistä jakelua.

Oululaisyritys avasi vuonna 2021 ensimmäisen tuotantolinjansa, jonka maksimikapasiteetti on 100 000 testiä kuukaudessa.

Testejä on tähän mennessä myyty noin miljoona, mutta maailmalta odotetaan vielä huomattavasti isompaa kysyntää, johon Molbio voi osaltaan vastata.

Tuore sopimus antaa intialaisyhtiölle oikeuden kaupallistaa, markkinoida ja myydä Promilless-testejä globaalisti omalla tuotemerkillään.

Helppo keino ajokunnon tarkistamiseen

Promilless-testin kehitti yhdessä VTT:n kanssa oululainen startup Goodwiller, jolta testin valmistus siirtyi omistajanvaihdoksen myötä Testi Technologiesille vuonna 2020.

Edullinen, maallikollekin helppokäyttöinen pikatesti mittaa veren alkoholipitoisuuden syljestä.

Kuljettaja voi näin varmistaa ajokuntonsa ennen liikkeelle lähtöä. Testitikuissa raja-arvot ovat 0,0 tai 0,5 promillea, ulkomaille myytävässä versiossa myös 0,2 promillea.

Testin teknologia pohjautuu älypaperille painettuun biokemialliseen anturiin. Vuonna 2021 CE-hyväksynnän saanut testi on patentoitu maailmanlaajuisesti.

Promilless-testi tulee sekä kuluttajien että lainvalvojien saataville ilman reseptiä.

Ykkösluokan lääkinnälliseksi laitteeksi luokiteltu testi kelpaa myös terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön.

Laajennusaikeita lemmikkien terveydenhuoltoon

Suomalais-intialaiseen kumppanuuteen sisältyy myös muihin pikatesteihin liittyvää kehitystä, tuotantoa ja myyntiä.

”Tämä yhteistyö yhdistää Testi Technologiesin entsymaattiset testausteknologiat Molbio Diagnosticsin tekniseen osaamiseen, valmistuskapasiteettiin ja laajaan maailmanlaajuiseen verkostoon”, sanoo suomalaisyrityksen hallituksen puheenjohtaja Tommi Vaskivuo.

Testi Technologiesilla on kehitteillä myös glukoositesti, joka suunnataan sekä ihmisten että lemmikkieläinten terveydenhuollon markkinoille.

Glukoositesti on samoin sylkeen perustuva pikatesti.

”Odotettavissa vallankumous”

Intialainen kumppaniyritys odottaa yhteistyöltä suuria.

”Suomalaisyhtiön kajoamaton entsymaattinen teknologia mahdollistaa analyyttien yksinkertaisen, nopean ja tarkan havaitsemisen syljessä, kun testitikku koskettaa kieltä”, kuvailee Molbio Diagnosticsin toimitusjohtaja Sriram Natarajan.

”Nykyinen alkoholitesti, tuleva glukoositesti sekä lukuisat muut ihmisille ja eläimille suunnitteilla olevat testit tulevat osoittautumaan vallankumouksellisiksi”, Natarajan uskoo.

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Ajokuntoinen vai ei? Rattiin yhden testin taktiikalla


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia